Cele mai vândute titluri în 2016
Scris de Andreea Chebac • 21 December 2016 • in categoria Stiri
E vremea bilanțului. E vremea să ne privim lung biblioteca și să vedem ce și cât am citit. Ce volume sunt în topul nostru personal, ce o să ne rămână în minte și în suflet din anul ce se termină într-o săptămână și un pic.
Așa că am făcut un tur virtual al editurilor ca să aflu care au fost titlurile preferate ale cititorilor în 2016 și ce ne pregătesc în continuare, dar despre asta vorbim într-un articol viitor ;).
Editura ALL
1 Central Park de Guillaume Musso - Guillaume Musso, „romancierul preferat al Franței” (Lefigaro.fr), prezintă un thriller irezistibil, cu două personaje memorabile puse în situații incredibile. „Central Park” s-a vândut în 75.000 de exemplare în primele trei zile de la lansarea în Franța și a fost tradus în 19 limbi.
2 Pisicile războinice. Cartea I - În inima pădurii de Erin Hunter - „Pisicile războinice” s-au vândut în mai mult de 14 milioane de volume în peste 20 de țări și au apărut pe lista New York Times a celor mai vândute titluri.
3 Pixi Ştie-Tot - Cartea Magicianului, Galaxia Copiilor - Pe Pixi îl recunoașteți după căciulița roșie, tunica verde și cizmulițele roșii. Cel mai simpatic spiriduș ne-a pregătit o sumedenie de cărticele cu informații utile și atractive despre lumea care ne înconjoară. De data aceasta, aflăm tot ce trebuie să știe un magician: care este cea mai importantă lege din arta magiei, ce înseamnă să fii prestidigitator, cum își construiește un magician recuzita, câteva formule magice și cele mai captivante trucuri magice.
4 Cartea Gesturilor de Joseph Messinger, Caroline Messinger - Corpul este un teritoriu în permanentă mișcare, care se exprimă printr-o explozie de gesturi. Când se repetă în mod constant, mereu în aceeași formă și în contexte identice, gesturile capătă semnificații importante. Pornind de la modul în care cineva ne strânge mâna și de la felul în care își încrucișează picioarele sau se încruntă în timpul unei conversații, „Cartea gesturilor” ne dezvăluie ce climat mental și ce personalitate are interlocutorul nostru.
5 Diana cu vanilie de Diana Sorescu - „Diana cu Vanilie” este cartea publicată în memoria talentatei jurnaliste Diana Sorescu (1987-2013) și reunește textele scrise pe blogul ei, 18 poezii și fotografii color cu autoarea. A devenit bestseller imediat după lansare.
Editura NEMIRA
1 Cu ultima suflare de Paul Kalanithi – O carte autobiografică scrisă de un neurochirurg briliant care la 36 de ani descoperă că are cancer, urmând ca peste puțin timp să moară. Cartea tocmai a fost desemnată de cititorii din toată lumea cea mai bună carte de memorii/autobiografie din 2016 pe Goodread.com.
2 Viața mea de Charlie Chaplin - Apărută în colecția Yorick de arte ale spectacolului, cartea este autobiografia fascinantului Charlie Chaplin, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea, de la primele încercări de a se face cunoscut și până la anii de faimă incredibilă din Statele Unite ale Americii.
3 Urzeala tronurilor de George R.R. Martin - Primul volum din saga fantasy Cântec de gheață și foc, ecranizată de HBO și cu un succes enorm la publicul din toată lumea, rămâne printre preferatele cititorilor Nemira, datorită lumii fantastice construite de Martin și a mulțimii de personaje memorabile.
4 Călătoarea de Diana Gabaldon - Este primul roman din seria Outlander, și el ecranizat. Îndrăgite de milioane de cititori din toată lumea, romanele Outlander cuprind aventurile lui Claire care călătorește înapoi în timp în Scoția secolului al XVIII-lea, unde va trăi o nemuritoare poveste de dragoste.
5 Sabia destinului de Andrzej Sapkowski - A doua carte din seria Witcher, care a inspirat faimosul joc cu același nume, cuprinde povestiri cu vânătorul de monștri Geralt, într-o lume plină de magie, mister, dar și pericole dintre cele mai stranii.
Editura TREI
1 Fata din tren de Paula Hawkins - Volumul de debut al britanicei Paula Hawkins precum și ecranizarea de excepție care a avut premiera în luna septembrie, au adus-o în prim-plan pe Rachel Watson, abia divorțată de soțul ei Tom, predispusă la alcoolism și cu un comportament auto-distructiv. Povestea ei şerpuieşte în fiecare zi, asemeni trenului care o duce la serviciu, printre vieţile anoste din suburbiile Londrei.
2 Discursuri care au schimbat lumea de Simon Sebag Montefiore - Este o colecție de cuvântări celebre selectate de istoricul Simon Sebag Montefiore. Puteți citi în acest volum imnuri înălţătoare închinate valorilor democraţiei, câteva dintre cele mai detestabile discursuri care au întunecat orizonturile lumii libere sau cuvântările rostite de monştrii istoriei care sunt adevărate lecții pentru omenire.
3 Banda celor șase ciori de Leigh Bardugo - Primul volum dintr-o duologie care se adresează adolescenților. Este o poveste despre o bandă multi-etnică formată din inadaptați foarte diferiți, dar care împreună alcătuiesc o familie și sunt singurii care pot împiedica distrugerea întregii lumi... dacă nu se ucid mai întâi între ei.
4 Află adevărul de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero - Cartea scrisă de cei trei foști agenți CIA este o lectură plăcută, bazată pe exemple concrete, și cuprinde numeroase principii din zona psihologiei aplicate și a analizei comportamentale. Cartea este un ghid în care ne sunt prezentate beneficiile unor tehnici precum repetiţia, scoaterea din zona de confort, proiectarea vinovăţiei, raţionalizarea acţiunilor, recunoaşterea tipurilor de rezistenţă şi „spargerea“ lor etc. Utilitatea unor astfel de cunoştinţe se relevă prin aplicabilitatea lor în varii domenii: psihologie, resurse umane, sociologie, justiţie, afaceri şi chiar în viaţa de zi cu zi.
5 Emoții date pe față de Paul Ekman - Emoţiile ne salvează viaţa, dar pot s-o şi distrugă. Ne împing să acţionăm aparent rezonabil, dar şi în moduri pe care ajungem să le regretăm. După decenii de cercetări ale emoţiilor şi expresiilor faciale, Paul Ekman şi-a sintetizat rezultatele în cartea Emoții date pe față, care combină excelent informaţiile ştiinţifice cu sugestiile practice. Psihologul american explică originea şi modurile de manifestare ale principalelor emoţii umane (furie, dezgust, tristeţe, bucurie, frică, surpriză) şi oferă instrumente utile pentru mai buna comunicare în familie şi la serviciu. Cartea include fotografii a zeci de chipuri ce acoperă bogatul evantai al afectivităţii umane.
Editura PANDORA M
1 Prietena mea genială de Elena Ferrante - Prientena mea genială, Povestea noului nume și Cei care pleacă și cei ce rămân, primele trei volume din Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante, au fost cele mai vândute cărți ale editurii Pandora M. Tetralogia Napolitană este o poveste complexă şi emoţionantă despre două prietene, Elena şi Lila. Acţiunea este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenuşiu. Elena şi Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale şi învaţă să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă, în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul. Ferrante spune povestea unei mahalale, a unui oraş şi a unei ţări care suferă transformări.
2 Seria Cine a fost? - Seria Cine a fost? Este o serie de biografii dedicată copiilor de 7-12 ani care vor să afle mai multe informaţii despre personalităţi istorice şi contemporane. Cărţile sunt foarte uşor de citit, informaţia este structurată astfel încât să poată fi uşor asimilată de către copii. Datele biografice ale fiecărei personalităţi sunt îmbogăţite cu mici detalii despre epoca în care a trăit şi sunt însoţite de ilustraţii alb-negru. La Editura Pandora M au fost publicate 15 biografii: Cine a fost Albert Einstein?, Cine a fost Leonardo da Vinci?, Cine a fost William Shakespeare?, Cine a fost Iisus?, Cine a fostCristofor Columb?, Cine a fost Isaac Newton?, Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart?, Cine a fost Pablo Picasso?, Cine a fost Marco Polo?, Cine a fost regina Elisabeta?, Cine a fost Galileo?, Cine a fost Charles Darwin?, Ce sunt Jocurile Olimpice de vară?, Ce sunt Marile Piramide? și Cine este Bob Dylan?.
3 Seria Mog de Judith Kerr - Mog este o pisică îndrăgită de toată lumea, și, de anul trecut, și în România! Mog pare să intre mereu în bucluc. Fie că uită că are o ușiţă specială sau că tocmai a luat cina, fie că îi salvează viaţa unui bebeluș și primește o recompensă uriașă, fie că dă nas în nas cu nişte vulpi care fac un adevărat dezastru în bucătărie sau că un iepuraș de pluş, pe nume Iepurilă, devine lucrul său cel mai drag, aventurile pisicuței Mog amuză copiii din lumea-ntreagă. În seria Mog, editura Pandora M a publicat: MOG, pisica uitucă, MOG și bebelușul, MOG și Iepurilă, MOG și vulpile, Crăciunul lui MOG.
Editura CURTEA VECHE
1 Flash-uri din sens opus de Marian Godină - O carte actuală și amuzantă care se citește cu sufletul la gură: momente din viaţa de zi cu zi în care deseori te regăsești, povestiri cu tâlc, personaje savuroase și memorabile întâlnite în trafic, limbaj autentic presărat cu (auto)ironie și umor cât cuprinde. Este cartea pe care nu te poți abține să nu o recomanzi unui prieten după ce o citești.
2 Secretele succesului de Dale Carnegie - Dale Carnegie spunea că „succesul înseamnă să obţii ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obţinut”. Dar ce anume îşi doresc oamenii? Ei bine, de cele mai multe ori, e vorba despre o carieră ascendentă, prieteni de încredere, o familie iubitoare, un trai decent… şi altele asemenea. Desigur, motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume sunt complet personale, însă metodele prin care îşi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de faţă au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de faţă a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivaţională publicată vreodată.
3 ABC de nutriție de dr. Mihaela Bilic - Relaţia unui copil cu mâncarea se construieşte în copilărie. Atunci învaţă ce înseamnă foamea şi pofta, descoperă plăcerea de a mânca, începe să-şi recunoască nevoile corpului, să ştie ce rol au alimentele. Dar un copil nu poate să-şi construiască singur o dietă diversificată şi echilibrată, nu ştie să se protejeze de supraoferta alimentară, nu reuşeşte să identifice corect produsele. Pentru asta are nevoie de familie, de educaţie, de şcoală, de informaţie, de cărţi… şi de un abecedar de nutriţie! Intră la Şcoala Gustului şi învaţă să faci din mâncare un prieten. Ai la dispoziţie 30 de jocuri şi experienţe legate de mâncare, 30 de curiozităţi şi secrete despre alimente, teste şi exerciţii de isteţime.
4 Inteligența emoțională de Daniel Goleman - Preluând rezultatele cercetãrilor asupra creierului şi comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenţã. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care mãsoarã inteligenţa umanã înnãscutã şi care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieţii. O asemenea înţelegere nu explicã, de pildã, situaţiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scãzut au cunoscut un mare succes. De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal şi inteligenţei sentimentelor. Inteligenţa emoţionalã (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplinã şi empatie. Ea dă seama de felul în care ne controlãm impulsurile şi sentimentele. Vestea bunã este faptul cã inteligenţa emoţionalã poate fi îmbunătăţită.
5 Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown - Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoşti victoria sau înfrângerea, ci să înţelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată fiinţa ta în ceea ce faci. Profesoară universitară, autoare de cărţi şi articole şi vorbitoare în public din Statele Unite, Brené Brown este actualmente cercetătoare la Colegiul Postuniversitar de Asistenţă Socială de la Universitatea din Houston, Texas. În ultimii doisprezece ani, s-a ocupat de cercetare într-o arie largă de subiecte, care include vulnerabilitatea, curajul, sentimentul valorii personale şi cel al ruşinii, şi a ţinut conferinţe pe aceste teme, vizionate pe Internet în toată lumea.
Editura LITERA
1 Înainte să te cunosc de Jojo Moyes - Povestea de dragoste a anului a devenit una dintre cele mai iubite cărți din România, aflându-se astfel în topul preferințelor cititorilor noștri. Înainte să te cunosc e o poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.
2 & 3 Grădina secretă și Pădurea fermecată de Johannei Basford - Topul contină cu două cărți de colorat pentru adulți, o activitate în trend pe piața românească. Johanna Basford este creatoarea bestsellerurilor mondiale Grădina secretă, Pădurea fermecată, Oceanul dispărut şi Jungla magică. Cărţile sale s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume.
4 După ce te-am pierdut de Jojo Moyes - Continuarea bestsellerului Înainte să te cunosc. „Amuzant, surprinzător și emoționant, cu personaje care inspiră în același timp optimism și melancolie... Un roman provocator și captivant, care reușește să surprindă întreaga complexitate a iubirii.” - People Magazine
5 Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici - Roman ce cuprinde mărturiile femeilor sovietice care au luptat în al Doilea Război Mondial, de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015. Svetlana Aleksievici şi-a dedicat şapte ani din viaţă colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieşite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la încercarea fatală a luptei, însoţită de partea sa de întrebări şi de suferinţă. Abandonând tăcerea în care şi-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârşit, să prezinte războiul aşa cum l-au trăit.
Editura POLIROM
1 De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger - Romanul publicat în 1951 i-a adus autorului un renume universal. Scris la persoana I, din perspectiva unui puști de 17 ani, De veghe în lanul de secară a devenit emblematic pentru toți adolescenții revoltați de ipocrizia lumii adulților. Holden Cauldfield luptă pentru propria identitate într-o lume care depersonalizează, uniformizează, distruge inocența specifică ființei umane. Armele sale sunt simple: o sinceritate debordantă, dublată de un extraordinar simț al umorului, de la prima și până la ultima pagină a cărții.
2 O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell - Winston Smith este un personaj oarecare: el urăște, iubește și muncește ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăiește într-o lume infernală, în care a urâ, a iubi sau a munci sunt venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorbă”, o limbă robotizată, care completează imaginea de lume ordonată „științific” dupa voința Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.
3 Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak - Elif Shafak întrețese cu iscusința unui artizan de covoare turcești firele a două povești pe cât de îndepărtate în timp, pe atât de captivante, creând un model ale cărui detalii bogate se contopesc într-un întreg de o armonie desăvârșită. Viața searbădă a Ellei Rubinstein – o mamă casnică și o soție nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimbă din temelii când, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenție literară. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi și dervisul sufit Shams din Tabrīz, și forța eliberatoare, modelatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni și care îl va schimba curând și pe al ei: între Ella și Aziz Zahara, autorul romanului, începe un schimb epistolar, apoi se înfiripă o minunată poveste de dragoste.
4 Cel care mă așteaptă de Parinoush Sanie – O poveste emblematică pentru destinul femeilor din Iran. La vârsta adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tinar, în drumul ei spre școală. Deși relația lor este inocentă – cei doi abia daca îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța. Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas. Treptat, Masumeh descopera că soțul ei are cu totul alte preocupari decât familia și că idealurile și obiectivele sale politice îi pun viața în pericol, forțând-o să tăiască într-o continua stare de îngrijorare și neliniște.
5 Exerciții de echilibru de Tudor Chirilă - Dacă vreți să-l cunoașteți mai bine pe Tudor Chirilă, citiți-i textele adunate în volum. Veți descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeași ușurință în proză sau în versuri și ale cărui rânduri trădează o sensibilitate pe care puțini i-o bănuiesc. Tudor Chirila scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru și cărți, nostalgic despre oameni dragi dispăruți, ironic despre locuitorii României de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubești. Și să fii liber.
Editura HUMANITAS
1 Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe) de Lucian Boia - „Se va vedea cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu partidul comunist cel mai numeros (în termeni relativi); cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime, până într-atât încât s-a despărţit mai greu de comunism ca oricare alta; cum, virulent antinaţional într-o primă fază, comunismul a sfârşit prin a deveni ultranaţionalist; cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil (fără a-şi pierde nota de originalitate) doar cu regimul din Coreea de Nord; cum România, după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puţin regimului comunist, s-a ridicat împotriva lui Ceauşescu printr-o revoluţie sângeroasă (singura de acest gen în spaţiul comunist) – împotriva lui Ceauşescu, dar nu neapărat şi împotriva alcătuirilor comuniste: într-adevăr, pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluţie 'anticomunistă' s-a prelungit prin cea mai lentă şi mai incompletă desprindere de comunism!” (Lucian BOIA)
2 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara - Această carte aniversară condensează viața și opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile și spusele autorului. Fragmentele cuprind momentele-cheie ale biografiei istoricului, precum și ideile, opiniile, obsesiile sale privind trecutul, actualitatea, lucrurile cu adevărat importante în viață. Cititorul are la dispoziție în aceste pagini esențialul despre Neagu Djuvara ‒ redat cu vorbele sale.
Cu o prefată de Gabriel Liiceanu: Cele trei vieţi ale lui Neagu Djuvara. Cuvinte de apreciere semnate de Georgeta Filitti, Dan C Mihăilescu, Radu Oltean, Andrei Pleşu, Sandra Ecobescu, Andrei Pippidi, Mihai Dim. Sturdza, Horia-Roman Patapievici
3 Nebunia de a gândi cu mintea ta de Gabriel Liiceanu - „Orice minte, la intrarea în viaţă, e crudă şi 'sălbatică'. Dar dacă ne este dată în grijă ca minte a noastră, noi suntem cei chemaţi s-o ajutăm să devină 'o minte adevărată', s-o cultivăm şi s-o facem să se coacă. Răspundem, mai presus de orice, pentru mintea noastră, pentru felul în care i-am trasat contururile şi pentru cel în care, pornind de la ea, ne-am ales apoi viaţa. Adevărul e că nu poţi spune 'eu' şi nu poţi revendica un destin decât la capătul unui act solitar de gândire.“ (Gabriel LIICEANU)
4 În umbra Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea de Robert D. Kaplan – Robert D. Kaplan a venit prima oară în România în anii ’70, în plin Război Rece, pe când era un tânăr jurnalist cu spirit de aventură, iar ţara era un colţ întunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentală. Vizitele care au urmat, în anii ’80, în anii ’90 şi, mai recent, în 2013 şi 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalităţi precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici şi de lectura unor cărţi fundamentale din şi despre cultura română, prin intermediul cărora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cărtărescu. Aceste întâlniri sunt completate, în ţesătura complexă a cărţii, de analiza fină a vieţii de zi cu zi, surprinsă în scene cu aer cinematografic, pe al căror fundal se proiecteazã fie sordide oraşe de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Braşov, Iaşi sau Bucureşti.
5 Neliniști vechi și noi de Andrei Pleşu - „Mă uit în jur, răsfoiesc ziare, stau la televizor şi constat că problemele dintotdeauna ale vieţii omeneşti au fost evacuate. Despre dramă se vorbeşte mai curând în cheie telenovelistică, despre suferinţă, în cheie clinic profilactică, despre idealuri şi reuşită — în cheie pragmatic corporatistă. Avem puzderie de 'manuale' care ne învaţă (în doi, trei, sau zece paşi) cum să obţinem bunăstarea lăuntrică şi succesul profesional, avem nenumărate compendii de buzunar pentru deprinderea 'tehnicilor' Zen, Yoga, Sufi, Reiki, Osho etc., dar, în realitate, atenţia noastră, reflexivitatea noastră au alte priorităţi. Dincolo de o generală nevoie de 'reţetar', viaţa noastră interioară e pustie, amuţită de urgenţe, de oboseală, de gata-făcutul unei exteriorităţi sufocante, oferite, până la indigestie, de scena publică.“ (Andrei PLEȘU)
Editura HUMANITAS FICTION
1 Spioana de Paulo Coelho - La începutul efervescentei Belle Époque, pe scenele de la Scala și Olympia, Mata Hari aprinde imaginația contemporanilor săi. Are bărbații la picioare și forța de a-i manevra după plac: artiști, aristocrați, diplomați și oameni de stat sunt tot atâtea marionete în jocul ei periculos. Dar zarurile sorții nu cad de multe ori la fel, iar tânăra, aflată mereu într-o frenetică reinventare de sine, scapă din mâini frâiele propriei vieți.
La aproape un secol de la moartea ei, Paulo Coelho recompune, pornind de la documente de arhivă nepublicate, portretul captivant al uneia dintre cele mai enigmatice, curajoase și independente femei din istorie. De la copilăria într-un orășel olandez, la viața traumatizantă alături de un ofițer alcoolic în Java și până la anii de glorie în capitala Franței, Spioana e un puzzle fascinant și o lecție admirabilă despre echilibrul fragil dintre nonconformism și luciditate.
2 Femeia în fața oglinzii de Eric-Emmanuel Schmitt - Trei femei, trei epoci. Ana trăiește la Bruges în timpul Renașterii, Hanna, în Viena imperială de la începutul secolului XX, iar Anny, în Hollywoodul actual. Toate trei se simt profund diferite de contemporanii lor. Și dacă ele reprezintă una și aceeași femeie?
În secolul al XVI-lea, Anne, o tânără modestă din Bruges, fuge de acasă în ziua nunții pentru a nu fi victima unui destin pe care nu și-l dorește. În Viena lui Freud, Hanna von Waldberg, răsfățată a lumii bune, își părăsește soțul care o adoră pentru a se descoperi pe sine cu ajutorul psihanalizei. Iar în zilele noastre, la Hollywood, Anny Lee, o actriță a cărei frumusețe nu e întrecută decât de nevoia ei de a se autodistruge prin droguri și alcool, rupe tiparele industriei entertainment-ului și refuză stratagemele care ar transforma-o într-un adevărat star. Trei epoci diferite, pe care le unesc însă ipostazele unei femei libere, nesupuse, aflate în căutarea adevărului și a iubirii.
3 Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr - Cu o structură labirintică pusă în pagină magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmează vieţile a două personaje, Marie-Laure – o tânără franţuzoaică lipsită de vedere – şi Werner – un orfan de origine germană – , care ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depăşească suferinţa fizică şi psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins întreaga Europă, în Saint-Malo, unde locuieşte unchiul ei care suferă de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnică, şi în special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germană în Franţa şi, în cele din urmă, la Saint-Malo. Deşi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vieţile generaţiilor viitoare. Povestea lor e însă şi a unui misterios diamant, în căutarea căruia se află ofiţerii germani şi despre care se spune că îi va oferi posesorului viaţă veşnică, dar niciodată fericire. Dincolo de farmecul rar al naraţiunii, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanţa solidarităţii şi a iubirii aproapelui.
4 Poftă de ciocolată de Care Santos - Sara, Aurora, Marianna – trei femei din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, cărora destinul le-a scos în cale aceeaşi ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în Secolul Luminilor în manufacturile de la Sèvres. Un triptic fascinant, care reface, în sens invers, în scriituri şi pe tonalităţi diferite, dincolo de captivantele istorii personale, povestea parfumatei băuturi coborând în timp din prezent până în secolul XVIII, de la sofisticata ciocolată cu condimente de astăzi la cea artizanală. „Aerul pe care îl respiră“ personajele – reale și imaginare, îmbibat de aromele ciocolatei și de magia ariilor celebre, le îmbibă, la rândul lui, toate trăirile – dragoste, trădare, dorințe, ambiții – în orașul dulciurilor și al operei, Barcelona.
„Îmi place să construiesc o poveste pornind de la lucruri mărunte, iar ciocolata este unul dintre lucrurile mărunte care îmi oferă pretextul de a vorbi despre istoria mare.“ (Care SANTOS)
5 Iuda de Amos Oz - În decorul neprietenos al unui Ierusalim iernatic de la începutul anului 1960, tânărul Shmuel Asch înțelege ca viața lui are nevoie de o schimbare. Dezamăgit în urma unei povești de dragoste încheiate brusc și sclav al unei vieți studențești lipsite de satisfacții, el hotaraște să se izoleze în casa veche a unui batrân intelectual infirm, a carui nora îl angajează pentru a-i ține acestuia companie câteva ore în fiecare zi. Ceea ce nu știe Shmuel este ca traiul între zidurile groase ale casei de la marginea orașului vechi, alaturi de doi oameni aparținând parca altor vremuri, nu face decât sa-l reconecteze la viața, pregătindu-l pentru ceea ce-l așteaptă cu adevărat. El descopera treptat toate fațetele iubirii și ale sacrificiului, pe masură ce desface taina celor în casa cărora locuiește.
TACU VIORICA spune:
25 December 2016 | 7:40 pm
Felicitari pentru selectia facuta. Doritorii isi pot alege cartea preferata. O sa aleg si eu un roman politist (Central Park- Guillaume Musso). Multumesc si spor in activitatea dvs.