bookblog.ro

---

Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea

Scris de • 9 November 2006 • in categoria Psihologie/Sociologie

Autor: Giovanni Sartori
Rating: 5 stars

Giovanni Sartori este profesor de filozofie, editor de revistă, profesor de ştiinţe politice la universităţi prestigioase din Statele Unite şi autor al acestui manifest împotriva culturii vizuale, Homo Videns.

În trei capitole elaborat construite, Sartori dărâmă mitul televiziunii, trăgând un semnal de alarmă care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. Se prezintă primatul imaginii asupra logosului. "Televiziunea produce imagini şi anulează concepte." Astfel, homo sapiens este înlocuit de homo videns. Există cuvinte care pot fi asimilate unei imagini, dar multe dintre ele nu pot fi proiectate vizual (exemplu: libertate, fericire, egalitate etc) şi televiziunea anulează în noi tocmai acea capacitate de a produce concepte, de a le înţelege: "imaginea unui deţinut care părăseşte închisoarea nu explică libertatea, vederea unui sărac nu explică sărăcia, iar imaginea unui bolnav nu explică boala." Treptat, se inserează conceptul de postgândire, reprezentat de Internet şi cyberspaţiu care ne pun să alegem, "deşi prea multe opţiuni ne fac să plesnim de opţiuni".

"Ceea ce se vede pare «real» şi, implicit, pare adevărat". Se explică rolul televiziunii în formarea opiniei care este, în fapt, prestabilită. Sondajele de opinie nu arată cu adevărat ce gândesc oamenii, pentru că aceştia fie nu ştiu mai nimic despre subiect, fie îşi pot schimba părerea în decurs de câteva zile, fie le inventează sau, potrivit lui Sartori, ele sunt "o reflectare, un răspuns ricoşat din media". Sondajele reprezintă "expresia puterii mass-media asupra poporului" pentru că ele întreabă doar ce crede subiectul despre o chestiune, neglijând faptul că respectivul e posibil să nu cunoască defel problema propusă. Astfel, noţiunea de stat suveran nu este decât o glumă.

De ce omul este mai atras de o "ştire" despre un omor sau care înfăţişează natura umană în mizerie decât de politică? Pentru că avem cu toţii vocaţie de actori, ne place să ne dăm în spectacol şi ne place să ni se reamintească că sunt oameni mult mai nenorociţi ca noi. Asta ne face să ne simţim bine. Sartori avertizează: părinţii trebuie să conştientizeze pericolul în care se află copiii lor, care privesc la televizor chiar mai mult de cinci ore pe zi. Toate acestea duc la imbecilitate, ignoranţă împinsă la extrem şi lipsa coloanei vertebrale. Video-copilul nu va creşte niciodată. Novitivismul (cuvânt inventat de Sartori) sau goana după tot ce e nou caracterizează cel mai bine o societate bazată pe o "spoială" de cultură şi în care până şi noţiunea de libertate se atrofiază treptat: "Leibniz a trebuit să definească libertatea umană ca spontaneitas intelligentis, spontaneitatea celui inteligent" Fără această precizare, ceea ce e spontan la om nu se diferenţiază de ceea ce e spontan la animal, iar noţiunea de libertate nu mai are sens".

Sartori este vehement. În Apendice răspunde posibilelor obiecţii, dar subliniind încă o dată ignoranţa, incapacitatea de a se concentra, regresia continuă în care ne complacem. "Vederea nu înseamnă cunoaştere", televiziunea se clădeşte doar pe audienţă şi dezinformare.

Reviewer: Ioana Ristea





Citeste cele 20 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ionuca spune:

    Acum sunt convinsa: it’s on my TBR [to be read] list! UN review excelent!

    raspunde

  2. Woodisor spune:

    O carte foarte buna… am avut placerea sa o citesc. Stilul lui Sartori este inconfundabil, abundenta de date, explicatiile, etc. Un excelent review! Bravo Ioana…

    raspunde

  3. luciat spune:

    http://luciat.wordpress.com/2006/08/13/10/

    mie nu mi-a placut deloc, am scris d. cartea asta la linku de mai sus

    raspunde

  4. Ilie Giuliano spune:

    Cartea e geniala. Pe mine m-a marcat. De cand am citit-o nu prea ma mai uit la TV. Sau la fel de bine pot sa stau oricat fara TV. Daca as fi director de editura as da cartea gratis la oameni pe strada. In Romania, o carte ca asta trebuia data gratis pe strada. Cred ca e singura carte care merita data gratis pe strada.

    raspunde

  5. Cristims spune:

    Ce faci ma marlane? De ce lasi link aici la porcaria ta de site? Nu ai impresii pe ziua de azi?

    Marsh de aici….

    (cat ma enerveaza nesimtitii)

    Despre carte numai de bine. E super scrisa. Ideea nu e noua dar e pusa intr-o lumina mai fresh.

    Review-ul e super too.

    raspunde

  6. Jen spune:

    Hai sa nu ne certam pe aici. Cata vreme n-a protestat nici un admin inseamna ca nu e nici o problema cu linkul ala.

    raspunde

  7. Cristims spune:

    Lasa ca protestez eu. Nu am voie?

    Poate se simte si el si pe viitor nu mai e nevoie sa protesteze nimeni. Din cate inteleg eu exista posibilitatea sa isi afiseze link-ul in campul “Website”. E cam ciudat sa spui… ” recenzia e o porcarie, cititi-o pe a mea”.
    Nu mi se pare corect pentru voi, dar nu va iau apararea, pentru ca nu mi se pare corect nici pentru cei care intra aici sa citeasca o parere, nu un alt review.

    Poate in cateva luni o sa citesc aici doar linkuri. Poate atunci nici nu mai intru…

    raspunde

  8. luciat spune:

    ok, jen, sterge comentariul meu, in cazu asta
    nu m-am gindit ca se va interpreta asa
    scuze

    raspunde

  9. Jen spune:

    Nu sterg nimic… Eu inteleg problema asa: luciat a zis ca nu e de acord cu recenzia (nu ca nu ii place recenzia in sine) si, in loc sa scrie 3 km de text, a dat un link, pentru cine vrea sa stie exact de ce nu e de acord.

    raspunde

  10. Cristims spune:

    Va rog frumos.. pentru ce sa stearga? Am cerut eu asa ceva?

    Am intrat pe pagina din link. Nu e o parere, e o alta recenzie. Alta recenzie.. nu parere… got it?

    Ps. OK, se pare ca am dreptate. In viitor vor fi doar linkuri. E pierderea voastra domnilor si doamnelor

    Pfs. Siteul celalalt are si el tot recenzii, mai putine e adevarat, dar in curand vor fi mai multe.. e simplu, nu? Citeste aici, scrie acolo. Mai baga si un link.

    Of Doamne.

    raspunde

  11. Andrei Rosca spune:

    Cristims: personal, apreciez grija ta pentru bookblog. Insa bookblog.ro nu are concurenti in Romania, in momentul de fata iar Luciat e o fosta colaboratoare care, asa cum spune si ea, nu a avut intentia de a redirectiona traficul si de a ne fura noua cititorii. E adevarat ca putea sa puna linkul in campul de “website” si sunt convins ca data viitoare asta va face.

    Consider ca, in ceea ce priveste mica “problema” bookblog.ro si-a spus parere atat prin comentariul de fata cat si prin cele scrise de Jen. Drept urmare as prefera sa inchidem subiectul, nu inainte de a iti multumi din nou pentru grija pe care ne-o porti si care ne demonstreaza, inca o data, ca avem cititori devotati.

    raspunde

  12. ivalki spune:

    mi-au placut mult reviewul si sper sa imi placa si cartea la fel de mult
    congrats;)

    raspunde

  13. just_me spune:

    Pt. Luciat
    Dak nu ti-a placut cartea lui Sartori inseamna k refuzi sa accepti realitatea in care traiesti!
    N-am terminat d citit toata opinia ta pt k prefer sa citesc niste observatii mai pertinente inainte, dar, just 4 the record, „marea masa” e un pleonasm, nu exista o „mik masa” (asta doar dak nu t refereai la obiectul al d lemn sau metal sau price alt material, p care il ai tu in bucutarie – unde iti petreci majoritatea timpului, din cate observ – si p care mananci). Have fun reading better books than this one si amuza-ne si p noi cu alte comentarii!

    raspunde

  14. alexandra spune:

    Eu chiar am facut o recenzie a acestei carti pentru un seminar, la facultate si pot spune ca ce e expus aici e destul de bine, cu toate ca nu au fost surprinse si alte teme pe care autorul le dezbate si poate mai importante decat cele expuse. In fond, nu este vorba numai de televiziune, ci se despre impactul pe care il are aceasta asupra oamenilor si cum afecteaza acest lucru societatea in ansamblu, care are, intr-un final, un efect devastator asupra vietii politice. Sartori numeste foarte bine societatea actuala ca fiind un “demos debilizat”, asta datorita televiziunii, si ca lumea politica incepe sa devina (daca nu a devenit deja) o scena pe care ruleaza numai spectacole care sunt pe placul multora dintre noi.
    Cartea e o palma data celor obsedati de T.V. si le ofera acestora multe motive sa renunte la acest viciu. Desi Sartori este vehement, chiar agresiv, face acest lucru doar pentru a avea un impact si mai mare asupra cititorilor, asa ca nu e de condamnat.
    Recomand caretea celor care nu au citit-o si-i felicit pe care au facut deja acest lucru.

    raspunde

  15. mapleoin spune:

    Mulţumesc pentru review, m-a făcut să vreau s-o cumpăr!

    şi mulţumesc pentru bookblog.ro

    raspunde

  16. cream spune:

    alexandra, dak mai ai recenzia aia unii dintre noi ar fi recunoscatori… :)

    raspunde

  17. sonrisa spune:

    Si eu as vrea sa citesc acea recenzie… Am citit diverse păreri despre această carte şi mi se par interesant diversele puncte de vedere ale cititorilor. Cred ca e spre castigul nostru al tuturor daca exista si oameni care nu sunt de acord cu prima recenzie. In fond, suntem diferiti si fiecare percep lucrurile altfel.
    Alexandra, vrem sa vedem recezia :p

    raspunde

  18. Luciana spune:

    Intentionam sa cumpar cartea si recenzia mi-a intarit parerea. Felicitari pentru bookblog, am gasit interventii de calitate aici.
    Pe de o alta parte, nu vad nimic rau in initiativa lui luciat de a trimite link la propria opinie legata de subiect. Pe mine nu m-a convins, dar m-a bucurat sa citesc si a doua parere.
    Inca o data, multumiri pentru efortul recenzorilor!

    raspunde

  19. Pingback: Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune şi post-gândirea | bookblog.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro