A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire I)
Scris de bookblog.ro • 16 June 2006 • in categoria SF/Fantasy
Autor: George R.R. Martin
Rating:
(ediţia în limba engleză)
Am pus mâna pe această carte, îndemnat mai ales de nerăbdarea celor care aşteptau continuările ciclului A Song of Ice and Fire (format la momentul în care scriu această prezentare din patru volume, urmând ca în total să fie şase volume). Pot spune că nu am regretat nici o clipă, decât poate faptul că trebuie să aştept până când voi afla deznodământul poveştii.
Încă după primele pagini mi-am dat seama că această carte nu este un fantasy aşa cum am fost obişnuit. Este un fantasy adult în adevăratul sens al cuvântului. De la personajele care nu se mai împart cu uşurinţă în băieţi (mă rog... fete) buni sau răi, la limbajul veridic până la modul de desfăşurare al acţiunii, totul indică un nou tip de fantasy.
Astfel, orice încercare de a povesti (fie măcar doar începutul) acestei cărţi este clar sortită eşecului. George R.R. Martin scrie greoi, uneori imposibil de complex. Se joacă cu o mulţime de personaje, urmăreşte nenumărate fire ale poveştii, îşi pune cititorul în dificultate, îl uimeşte şi păcăleşte la fiecare pas.
Imaginaţi-vă un regat enorm, aflat undeva în evul mediu aşezat pe tărâmuri pe jumătate legendare şi cu o istorie veche. Imaginaţi-vă o lume în care dragonii au trăit, magia a existat, unde anotimpurile pot fi foarte lungi sau foarte scurte aducând veri minunate şi ierni înfiorătoare care durează ani întregi. Imaginaţi-vă un tron râvnit de nenumărate forţe, de pe care se conduc şapte regate, cu cavaleri şi lorzi luptându-se pentru glorie şi profit şi umbre care pândesc la hotare, ameninţări nevăzute mai groaznice decât orice închipuire. Şi după acest exerciţiu veţi fi doar cu un pas mai aproape de lumea din A Song of Ice and Fire.
Povestea începe înşelător prezentându-ne adevăraţii inamici ai acestui mare regat într-un singur fragment, aruncat parcă la întâmplare. Apoi, asemeni unui uriaş puzzle, marea tapiserie a lumii cântecului gheţii şi focului se dezvăluie, piesă cu piesă. Uneori cititorul are de aşteptat până va zări măcar o mică parte din imaginea de ansamblu. Totuşi fiecare rând parcurs până în aceea clipă, merită cu vârf şi îndesat.
Fără să exagerez, A Song of Ice and Fire, cu primul său titlu A Game of Thrones are potenţialul de a deveni una dintre cele mai frumoase şi aclamate poveşti din literatura fantasy scrise de la Lord of the Rings încoace. Complexă şi inspirată mai degrabă din realităţile istorice decât din basme sau legende, opera lui Martin (o să mă risc să-i spun aşa) are un mare merit - nu-şi va lăsa cititorii indiferenţi nici măcar pentru o clipă. Vă va surprinde, vă va şoca, vă va supăra (uneori la culme), vă va întrista şi vă va pune pe gânduri... Dacă vreţi aşa ceva de la o carte, atunci A Game of Thrones este o alegere potrivită.
L-ai învăţat despre înţelepciune ca şi despre mândrie, Ned? L-ai învăţat cum să îngenuncheze? Cimitirele din Cele Şapte Regate sunt pline de oameni bravi care nu au învăţat niciodată lecţia asta...
Reviewer: Dan Radulescu
Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Nu mi se pare ca Martin scrie greoi, e chiar simplu. Dar foloseste foarte multe personaje. Exista mai multe fire epice. Si in in final rezulta o poveste complexa cu multe aspecte. Dar stilul in care scrie nu cred ca e greoi.
E un fantasy oarecum aerisit. Spun asta pentru ca elementele fantasy apar treptat si intrerupt. Nu te sufoca. Pe alocuri parca e mai mult un roman istoric decat fantasy, si cand incepi sa fii convins de asta, mai apar si alte elemente fantasy.
-
Pingback: Artistu zice… » “Fire & Ice: The Dragon Chronicles” alta SURPRIZA MISTO, pe 2 IAN 2009
-
M-am indragostit de seria asta. O ador. Este absolut geniala. O combinatie de elemente istorice si fantasy. Nu te plictiseste, nu exista un punct culminant, te atrage si pare sa se prelungeasca la nesfarsit. Si cand pare ca ajunge la intensitate maxima, te lasa in suspans pentru a te introduce in alt capitol.
Este…minunata. Este ideaul meu.
-
Va rog frumos inlocuiti “(o să mă risc să-i spun aşa)” cu “(o să risc să-i spun aşa)”.
Multumesc,
Micul dac-
seria este o capodopera!
o ctesc acum in ro si imi suna total diferit fata de versiunea en citita acum 3 ani… primele 3 volume
abordarea din perspectiva personajelor este geniala, proaspata in viziunile total diferite si fantastica prin asteptarea pe care o creeaza aparitia unui personaj cu continuarea poevestii sale… de abia dupa zeci de pagini.
in mod cert, martin a deschis un nou val in literatura, dincolo de imagintia debordanta si complexitatea unei civilizatii construite perfect realist.
sper sa termine seria
:)
m-ar lasa total nedumerita daca, doamne fereste!, ar muri sau s-ar plictisi inainte de a o incheia rotund.
-
-
Simt ca ii lipseste ceva cartii, nu stiu exact ce inca. Nu ma refer la stilul de a scrie, ci la limbajul folosit. Poate traducerea nu e cea mai stralucita de aceea am sa caut si varianta in engleza.
Oricum, intr-adevar sunt multe fire ale povestii de urmarit, si toate se leaga la un moment dat formand o panza complicate de relatii, evenimente, personaje.
Plotul e cu adevarat deosebit, pare mai mult o carte de istorie decat o carte care se bazeaza pe evolutia unui personaj.
-
Pingback: "Fire & Ice: The Dragon Chronicles" alta SURPRIZA MISTO, pe 2 IAN 2009 - Artistu.ro
-
Pingback: „Fire & Ice: The Dragon Chronicles” alta SURPRIZA MISTO, pe 2 IAN 2009 – Artistu.ro
Andrei Rosca spune:
5 September 2006 | 12:13 pm
Incepem sa avem, din nou, coperti la cartile recenzate. Thanks go to Jen.