NU, nu suntem stăpânii naturii
Scris de Marinela Gheorghe • 13 April 2016 • in categoria Aventura
Autor: Nathaniel Philbrick
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Sorin Șerb
Numar pagini: 368
ISBN: 9786068723525
Deseori avem impresia că putem controla tot. Că tehnologia și inteligența noastră ne duc departe. Și că nimic nu ne stă în cale. Considerăm că suntem stăpânii naturii și că putem face orice.
Însă toată această pseudo-atotputernicie dispare complet în momentul în care au loc dezastre naturale, când stihiile se dezlănțuie sau când vietățile își arată forța brută.
La începutul anilor 1800, oamenii din orașul Nantucket trăiau de pe urma vânătorii de balene. La vremea respectivă, localitățile se bazau pe uleiul de balenă pentru iluminarea exterioară și interioară. Astfel, erau ucise zeci de astfel de mamifere marine doar pentru rezerva lor imensă de grăsime. Și pentru că industria era una aspră și profitabilă, balenierele nu se puteau întoarce acasă cu butoaiele goale…
În inima mării descrie cu detalii tulburătoare experiența naufragiului trăită de marinarii de pe balenierul Essex. Tragedia a stat la baza romanului „Moby Dick”, scris de Herman Melville.
În 1820, Essex a fost lovit de un cașalot (specie de balenă, cel mai mare cetaceu cu dinți și cel mai mare prădător existent). Astăzi, dimensiunile maxime la care ajunge un mascul se află în jurul valorii de 20 de metri lungime și 50 de tone greutate.
Însă, conform relatărilor supraviețuitorilor de pe Essex, monstrul marin care a distrus nava avea în jur de 27 de metri lungime și 80 de tone...
Pe de o parte, însuși naratorul își prezintă rezervele în a crede veridicitatea unor astfel de dimensiuni, pe fundalul șocului trăit de cei afectați de tragedie. Însă, pe de altă parte, astfel de dimensiuni puteau exista, înainte ca vânătoarea de balene să ducă în special la dispariția masculilor ajunși la o maturitate târzie.
Cartea de față nu este o ficțiune, ci se bazează pe relatarea cât mai exactă a întâmplărilor care au avut loc. Relatarea se face pe baza jurnalelor și a mărturiilor ulterioare ale supraviețuitorilor, dar și a celor care au venit în contact cu aceștia.
De asemenea, autorul oferă și o perspectivă științifică în ceea ce privește naufragiul și supraviețuirea. De exemplu, afli cu lux de amănunte, într-o manieră naturalistă, care sunt efectele deshidratării asupra corpului uman. Iar dintr-un punct al povestirii, când proviziile marinarilor se împuținează, se ajunge și la „salvarea” dezolantă a canibalismului. Vei avea nevoie de un stomac tare, sau, în orice caz, îți recomand să nu ronțăi nimic în timp ce citești cartea…
În inima mării a fost ecranizată în 2015: In the heart of the sea, cu Chris Hemsworth în rolul lui Owen Chase și Benjamin Walker în rolul căpitanului Pollard.
Filmul, excelent realizat, redă emoționant suferințele oamenilor naufragiați în cele trei bărci de salvare, pe perioada celor 93 (nouăzecișitrei!) de zile petrecute în derivă pe suprafața capriciosului Ocean Pacific.
Chiar în perioada în care am citit cartea, am văzut un documentar foarte interesant, numit „Blackfish”. Acesta prezintă povestea unei balene ucigașe, un mascul pe nume Tilikum, cea mai mare balenă aflată în captivitate în prezent, folosită pentru show-uri acvatice.
În imagine: Tilikum
Sursă foto: seaworldofhurt.com
Până acum, Tilikum a omorât 3 oameni, iar parcul care îl deține, SeaWorld, a înregistrat de-a lungul timpului în jur de 100 de incidente în care balenele au rănit trainerii cu care lucrau.
Poți vedea aici trailerul documentarului:
Faptul că mi-a ieșit în cale un astfel de subiect mi-a demonstrat încă o dată cât de mici și vulnerabili suntem în fața naturii și a viețuitoarelor ei. Iar atunci când stricăm echilibrul natural, să ne așteptăm implicit la repercusiuni. Să nu fim surprinși.
-
Plusuri
O poveste reală, dură, care pictează în culori mohorâte vulnerabilitatea ființei umane în fața impetuozității naturii.
-
Recomandari
Iubitorilor de romane de aventuri și a cărților inspirate din realitate.
Daniel N spune:
1 May 2016 | 1:23 pm
Bună! Articolul acesta este unul dintre preferatele mele de luna aceasta.
Pe celelalte le poţi găsi aici: http://carticareconteaza.com/blog-aprilie/ .
Mulţumesc şi îţi doresc o zi bună!