Lupte cu îngeri printre ruine
Scris de Liviu Szoke • 5 December 2016 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Susan Ee
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2016
Traducere: Mircea Pricăjan
Numar pagini: 344
ISBN: 978-606-719-634-4
Prima carte din excelenta serie Young Fiction Connection lansată acum ceva timp de editura Trei pe care am citit-o s-a dovedit a fi un thriller SF pentru adolescenți extrem de violent, nu chiar exact pe gustul meu, dar cu destule elemente suficient de bine așternute pe pagină de tânăra autoare Susan Ee încât să-mi mențină interesul treaz de-a lungul celor peste trei sute de pagini pe care le are romanul. Nu suficient de reușite încât să mă declar teribil de nerăbdător să-i citesc și urmările, din moment ce Îngeri căzuți este primul segment al trilogiei Penryn și sfârșitul lumii, dar suficient de interesante încât să-mi doresc să le citesc la un moment dat.
N-am înțeles niciodată de ce-și imaginează unii autori că îngerii lui Dumnezeu, despre care aveam o imagine de ființe bucolice, care patrulează de colo-colo prin Rai, ghidându-i pe cei suficient de merituoși să ajungă și să rămână acolo (e drept că am cam uitat de îngerii răzvrătiți care au fost izgoniți din Rai de un Dumnezeu nemilos), s-ar decide dintr-o dată că omenirea merită exterminată printr-un război fulger. Însă iată că un astfel de subiect există, ba chiar e și unul extrem de popular printre autorii de SF-uri pentru adolescenți.
În urma unui astfel de război fulger omenirea este pur și simplu devastată. Hoarde de îngeri răzbunători și neîndurători atacă oamenii pe unde-i prind și-i nimicesc, distrugând orașe întregi în doar câteva ore, lăsând în urmă doar ruine fumegânde și mii și mii de morți. Penryn este o adolescentă de doar șaptesprezece ani, cu o mamă țicnită și o soră în scaun cu rotile (despre care aflăm că a fost nenorocită chiar de mama ei cea țicnită, care vede și aude demoni peste tot în jur), care încearcă să supraviețuiască de azi pe mâine, ferindu-se de îngerii ucigași și scormonind prin ruine în căutare de hrană. Dar atunci când o bandă de îngeri atacă și aproape ucid un alt înger, retezându-i aripile și lăsându-l într-o baltă de sânge, pe moarte, iar apoi o răpesc pe sora lui Penryn, aceasta din urmă decide că gata! Până aici le-a fost. Așa că-și calcă pe inimă și se aliază tocmai cu dușmanul de moarte: arhanghelul Raffe, cel atacat și mutilat de banda de îngeri nemiloși. Scopul? Găsirea și salvarea surorii ei, chiar dacă asta înseamnă să pătrundă chiar și în cuibul de nebunii al îngerilor din San Francisco.
Iar de aici aventurile sale îngrozitoare se țin lanț. Căci până și lumea întâlnită în violentul serial The Walking Dead pare una însorită și plină de veselie pe lângă ce se întâmplă în acest roman pentru adolescenți. Bande de ticăloși, de ucigași, de depravați hălăduiesc peste tot și omoară, violează sau mutilează pe cine le iese în cale. Așa că Penryn și Raffe, îngerul căzut, nu au de înfruntat doar hoardele de îngeri ucigași, ci și bandele de tâlhari puși pe omor și pe distrugere, ba chiar, prin codri deși, dau peste trupe de copii canibali mutanți, de care pare că se feresc până și bandiții cei mai neîndurători.
Un roman young adult atipic, nerecomandat minorilor. Părerea mea. Căci nu înțeleg ce-ar putea învăța un adolescent din astfel de aventuri. Un fir narativ care m-a surprins extrem de plăcut, o poveste post-apocaliptică ce pornește furtunos, continuă extrem de bine, printr-un peisaj dezolant și încărcat de violență și moarte, și sfârșește într-o notă horror ce-ți ridică pur și simplu părul pe mâini. I-am scăzut din notă nu pentru că povestea scârțâie, pentru că ea n-are practic aproape nicio fisură, ci pentru că povestea de dragoste care se înfiripă între Penryn și Raffe n-are absolut nicio logică.
Bun, am mai întâlnit astfel de povești de dragoste (un prim exemplu care-mi vine în minte este Divergent), însă aici ea este dusă la un alt nivel, un nivel de stupiditate care pur și simplu te poate face s-o urăști pe Penryn în ciuda diferitelor tipuri de arte marțiale pe care le stăpânește și-a intenției din spatele acțiunilor sale. Însă nu am putut trece cu vederea peste lipsa de logică a gândurilor sale: bun, lumea se sfârșește, sora i-a fost răpită și probabil omorâtă după ce-a fost torturată, mama sa e o nebună periculoasă, singurul aliat pare a-i fi tocmai cel mai mare dușman, iar ea se întreabă din oră în oră dacă-i stă bine părul, dacă nu cumva i s-a șters rimelul sau dacă efectul deodorantului cu care s-a dat la subraț s-a pierdut, iar Raffe s-ar putea să strâmbe din nas din cauza asta? Chiar așa? Lumea se destramă, sora mi-e răpită și, probabil, moartă și eu nu mă pot gândi decât dacă mă iubește sau nu mă iubește? Mă place sau nu mă place? Păcat, ar fi ieșit o poveste post-apocaliptică excelentă.
-
Plusuri
Intrigă bine închegată și o lume post-apocaliptică absolut terifiantă.
-
Minusuri
O inevitabilă poveste de dragoste absolut stupidă și o eroină ce pare uneori complet ruptă de realitate.
-
Recomandari
Fanilor unor povești distopice de coșmar, în care eroi sunt adolescenți supuși celor mai crâncene încercări.