bookblog.ro

Lupta pentru coroană

Scris de • 1 April 2014 • in categoria

Titlu: Alegerea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-973-102-562-9
Cumpara cartea

Trebuie să recunosc că este pentru prima dată când am început să citesc o carte numai datorită copertei. Romanul a fost publicat în engleză acum doi ani iar coperta originală m-a fermecat de la prima privire. Desigur, nu am ratat descrierea romanului, dar chiar dinainte de a o face, cred că decizia era deja luată. Am știut că trebuie să-l citesc, pentru că imaginea de pe copertă chiar nu putea să nu fie asociată cu o carte bună.

Cumpără titlul în engleză

Și nu m-am înșelat deloc! Gândiți-vă la ce ar putea ieși dacă ai combina un roman distopic, poate câteva fragmente din Jocurile Foamei, cu ideea unui reality show gen Burlacul și, nu în ultimul rând, cu basmele cu prinți fermecători și prințese aspirante - și aici avem atâtea exemple: Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Prințesa și bobul de mazăre etc. Dacă strâmbați din nas, având impresia că această combinație nu sună bine, nu v-ați putea înșela mai tare. Este surprinzător ce poveste a reușit să creeze Keira Cass din aceste elemente între care, la prima vedere, nu găsești nicio legătură.

Avem, deci, o societate distopică, acțiunea petrecându-se cândva după cel de-al patrulea război mondial. O țară nouă, Ilea: împărțită în 8 caste, condusă de o familie regală, atacată de rebeli, aflată într-un război în desfășurare și în relații încă nesigure cu țările vecine. Atunci când prințul moștenitor ajunge la vârsta la care trebuie să își aleagă o soție, se face o Alegere națională, prin care este selectată câte o tânără din cele 35 de provincii ale țării. Cele 35 de fete urmează să concureze pentru inima prințului și pentru viitoarea coroană. America Singer face parte din cea de-a 5-a castă, având o viață nu tocmai ușoară, dar în ciuda acestui fapt, nu are nici cea mai vagă dorință de a se înscrie în competiție. Are un iubit și planuri pentru un viitor alături de el, așa că Alegerea nu se încadrează în prioritățile ei. Totuși, forțată de împrejurări, se înscrie și, spre surprinderea ei, este aleasă printre cele 35 de candidate.

05

În câteva zile, viața i se schimbă total. Ajunsă la palat, America alege un drum total diferit față de cel al celorlate fete și, pentru un timp, viitorul ei pare îndeajuns de sigur. Dar totul se schimbă la fel de fulgerător...

Am citit devorat cartea în 2 zile. Nu știam cum să asimilez mai repede toate informațiile, nu știam cum să mai prind un moment liber în care să mai pot arunca o privire în carte, să îmi imaginez cum va continua aventura Americii și să fac tot felul de presupuneri cu privire la evoluția poveștii ei. Întâmplările nu sunt tocmai ușor de bănuit. Bineînțeles, există anumite părți pe care le știi sau le suspectezi deja, ca de exemplu faptul că America va fi aleasă printre cele 35 de candidate, sau că prințul Maxon este diferit față de imaginea pe care o are eroina despre el, dar autoarea a ales să prezinte îndeajuns de multe aspecte la care nu te aștepți. Nicio decizie nu e sigură și în niciun moment nu te simți convins pe deplin că totul se va desfășura așa cum speri. Dacă la început ai băga mâna în foc că America va ajunge să fie aleasa prințului aproape fără să miște un deget, pe parcurs începi să descoperi că lucrurile nu stau deloc așa și nici măcar nu știi dacă ar trebui sau nu să îți dorești ca ea să devină viitoarea regină.

Ce m-a impresionat în mod deosebit este societatea creată de scriitoare. Așa cum spuneam mai devreme, acțiunea se desfășoară după al patrulea război mondial, într-o lume nu foarte diferită de a noastră. Spre deosebire de alte romane distopice, în Alegerea avem parte de o adevărată lecție de istorie (imaginară) care explică foarte clar modul în care lumea noastră a ajuns să fie lumea din carte. Iar această descriere este aproape înfricoșătoare datorită similarităților cu situațiile politice și economice universale din prezentul nostru. O altă diferență majoră este aceea că de data aceasta, sistemul nu este unul opresiv, oamenii nu sunt ținuți sub un control total, ca în alte distopii. Desigur, poate că sistemul de caste nu este cel mai corect, pentru că nu oferă șanse egale cetățenilor, însă oamenii trăiesc o viață destul de liberă.

Încă un lucru inedit este reprezentat de combinația de viitor și trecut. Desigur, suntem conștienți pe tot parcursul cărții că acțiunea se petrece în viitor, dar este imposibil să te desprinzi de imaginile fixate în mintea ta referitoare la familiile regale, la prințese, rochii, slujnice sau castele. Nu puteam să șterg imaginile personajelor în diverse decoruri specifice secolelor trecute, deși îmi aminteam mereu că nu sunt conforme cu lucrurile descrise în roman. În plus, lipsa tehnologiilor foarte avansate, atât de tipice în alte romane distopice accentua această senzație. Iar împărțirea populației pe caste, atât de obișnuite și acestea în societățile din perioada medievală, aduce și ea încă un aspect din trecut în acest viitor imaginat de Kierra Cass.

Nu cred că este neapărat un aspect important, dar simt că trebuie să îl menționez: sosirea Americii la castel, acomodarea, contrastul cu lumea din care provine, în care foamea și nesiguranța zilei de mâine sunt lucrurile obișnuite, aproape banale, mi-a amintit foarte mult de Jocurile Foamei, mai exact de momentul sosirii lui Katniss în Capitoliu. Nu pot face o comparație între cele două serii, pentru că, în rest, sunt foarte diferite, dar cred că cei care au citit Jocurile Foamei vor avea o surpriză plăcută.

Povestea este o îmbinare perfectă de basm, distopie și spectacol, iar în momentul în care ajungi la ultima pagină, e imposibil să nu tânjești să afli cât mai repede continuarea.

Mai jos găsiți și trailerul cărții, dar mi-e teamă că acesta are mai mult un aer de antireclamă, deoarece nu pune deloc în valoare romanul, ci îl face să pară ușurel și superficial. Și nu, chiar nu este deloc așa. În plus, atmosfera pe care o degajă este departe de cea sofisticată și realistă realizată în carte.

CITEȘTE ȘI CUM VEDE CARTEA ASTA UN BĂIAT ;)

Foto

 • Plusuri

  Pe lângă intrigile principale, autoarea a inserat câteva secrete interesante, câteva aspecte aparent aflate în plan secund, dar care vor avea probabil o importanță majoră în următoarele volume. Mi-a plăcut că nu se insistă prea mult asupra acestora, sunt lansate discret, dar sunt poziționate îndeajuns de bine încât să îți atragă atenția și să te facă să îți imaginezi tot felul de scenarii în legătură cu ele.

 • Recomandari

  Cititorilor pasionați de distopii, dar și celor care își doresc o lectură care să îi surprindă. Deși citind descrierea îți imaginezi probabil un scenariu destul de ușurel, Alegerea este de fapt o carte mult mai captivantă decât te-ai aștepta, care te prinde de la primele rânduri și de care cu greu te mai poți dezlipi.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Andie spune:

  Foarte draguta cartea asta, proaspata si originala. Nu am putut s-o las din mana pana cand n-am terminat-o. M-a surprins usor sfarsitul, insa este evident ca lasa loc unei continuari. Pe care o astept cu maxima nerabdare :-)

  raspunde

 2. roxtao spune:

  Da, Andie, si mie mi s-a parut neasteptat de buna povestea aceasta! Ma gandeam ca va fi mult mai usurica dupa cum suna descrierea, dar am fost placut surprinsa.
  Eu am citit in engleza cele doua nuvele satelit si volumul al doilea, iar acum astept cu foarte mult interes ultima carte din serie.

  raspunde

 3. Deea spune:

  Nu stiti cumva cand apare si volumul 2? Mor de nerabdare sa citesc continuarea!

  raspunde

 4. roxtao spune:

  Deea, nu am auzit nimic despre seria aceasta, insa toamna aduce de obicei o multime de vesti bune pe la edituri, asa ca poate o sa ne putem bucura de continuarea povestii…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro