bookblog.ro

Lumea prin ochii unor furnici

Scris de • 15 April 2016 • in categoria , ,

Titlu: Furnicile
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 283
ISBN: 9786065798762
Cumpara cartea

Anul trecut am văzut Ant-Man, un film de la care nu aveam așteptări foarte mari – chit că purta sigla Marvel, personajul mi se părea destul de obscur, iar premisa puțintel ciudată – și pe care am ajuns să-l ador, în special datorită modului unic în care s-a folosit de... furnici. Așa că, a doua zi, mi-am comandat primele două părți ale trilogiei lui Bernard Werber, fiind convins că o să le găsesc cel puțin fascinante. Dar de atunci au trecut mai bine de șase luni și o parte din mine s-a temut că nu voi regăsi acea scânteie de entuziasm pe care am avut-o în trecut și că nu voi reuși să găsesc nimic de apreciat la Furnicile. Oh, cât m-am înșelat!

Cumpără titlul în engleză

Împletind într-un mod inedit două perspective, cea a furnicilor și cea a oamenilor, Bernard Werber ne propune o călătorie uimitoare într-o lume deosebit de bogată, pe care adesea tindem să o ignorăm. Viața într-un mușuroi nu e treabă ușoară, în special atunci când ești una dintre puținele furnici de sex masculin dintr-un ocean de insecte asexuate. La începutul primăverii, masculul 327 se oferă voluntar pentru a merge într-o expediție de vânătoare, în urma căreia toate companioanele sale sunt ucise cu brutalitate. Firele unui complot demn de lumea din Urzeala tronurilor încep să apară ici, colo, iar 327, ajutat de femela 56 și mai apoi de o furnică luptătoare, 103 683, încearcă din răsputeri să ajungă la maestrul păpușar din spatele tuturor nenorocirilor care par să se abată asupra Regatului din care face parte.

resized_furnicile 2

Apoi ar mai fi povestea lui Jonathan Wells și a familiei sale, care moștenesc o casă din partea unui unchi de-al lui Jonathan, pe care acesta din urmă nu și-l poate aduce aminte. Curând, o serie de evenimente cel puțin bizare îl conduc pe bărbat spre adâncurile tenebroase ale pivniței, unde va descoperi ceva revoluționar, care îi va schimba viața pentru totdeauna.

Nici nu știu de unde să încep. Mi-a plăcut cartea asta, chiar foarte mult. Deși pe alocuri a fost puțin cam prea ciudată pentru gusturile mele, nu pot să las o nemulțumire atât de mică să-mi strice părerea generală. Universul Furnicilor este de-a dreptul impresionant, iar pasiunea autorului pentru acest subiect se simte din plin în fiecare paragraf. Numai o persoană înnebunită (ca să nu spun obsedată) de lumea acestor insecte pe care uneori le călcăm din neatenție, alteori din scârbă și pe care le desconsiderăm constant, doar pentru că sunt infinit mai mici decât noi, ar putea aduce la viață o lumea atât de vie, atât de fascinantă și de uimitoare, o lume care nu se aseamănă cu nimic din ce am mai văzut până acum, dar care, în același timp, pare familiară. Bernard Werber a creat un sistem complex, în care fiecare furnică în parte își știe rolul, guvernat de Regine care dețin majoritatea informațiilor vitale pentru supraviețuirea coloniilor; o lume unde până și cel mai neînsemnat gest, cum ar fi împlântarea unui băț în pământ, poate avea consecințe catastrofale, iar timpul este măsurat în funcție de temperatura de afară.

Nu m-am putut abține să nu admir eroinele cu șase picioare: 327, pe lângă curajul nemărginit de care a dat dovadă în încercările sale de a scoate la iveală complotul care amenința să-i distrugă întreaga lume, m-a impresionat prin devotamentul său față de colonie și de idealurile sale; 56 s-a deosebit de restul furnicilor prin determinarea sa chiar și în cele mai nasoale situații; iar trăsătura specială a furnicii 103 683 a fost abilitatea sa de a plănui până în cel mai mic detaliu orice acțiune. Pe lângă insectele protagoniste, la fel de frumos sunt prezentate și cele care joacă un rol important în desfășurarea acțiunii, cum ar fi viclenele regine sau nemiloasele ucigașe cu miros de stâncă.

Trebuie neapărat să menționez că, de foarte multe ori, umorul își face simțită prezența în cele mai nepotrivite momente. De exemplu, la un moment dat are loc un atac al unor... vrăbii, iar apărătoarele mușuroiului încearcă să împiedice mai marile înaripate să facă vreun rău coloniei. Ei bine, „lupta” dintre insecte și păsări este redată foarte alert, totul este extrem de grafic și fascinant, dar câteva dintre intervențiile naratorului mi s-au părut că seamănă atât de mult cu niște comentarii exagerate din timpul unui meci de fotbal încât nu m-am putut abține să nu râd, deși situația era de așa natură încât mai potrivită ar fi fost o reacție ceva mai domolită.

În jurul personajelor se clădește un mister care, la o primă vedere, pare imposibil de descifrat, atât de complex și de uimitor încât ar putea concura fără probleme cu cele mai bune thrillere polițiste ale momentului. Acest mister pornește de la unchiul lui Jonathan, Edmond Wells, și a lui Enciclopedie a cunoașterii absolute și relative. Fragmente din Enciclopedie apar, din când în când, în roman și sunt un adevărat deliciu.

Citiți Furnicile pentru a descoperi lumea din lumea noastră. Un amestec ingenios de S.F. și thriller, romanul lui Bernard Werber, pe lângă faptul că deschide porțile unei trilogii ambițioase, o să vă deschidă ochii asupra unor lucruri pe care le-ați ignorat până acum. Credeți-mă, nu o să mai priviți o furnică la fel după ce citiți această carte.

  • Plusuri

    Acțiunea, personajele, acuratețea detaliilor, lumea impresionantă pe care autorul a clădit-o, ingeniozitatea lumii furnicilor și misterul în care familia Well este vârâtă fără voia ei, iar lista poate continua la nesfârșit.

  • Minusuri

    Uneori, cartea a fost prea ciudată pentru gusturile mele.

  • Recomandari

    Fanilor S.F./thriller și iubitorilor de insecte.

Categorie: , , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Misterul din pădure

Copyright ©2011 Bookblog.ro