Guest Post: Spy the lie
Scris de bookblog.ro • 7 February 2016 • in categoria Psihologie/Sociologie
Autor: Susan Carnicero
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Andreia Suciu
Numar pagini: 216
ISBN: 9786067194906
„ Do you swear to tell the truth, the whole truth
And nothing but the truth so help your black ass?”
N.W.A.
Crezi că Dorel îţi fură motorină din rezervorul tirului, dar nu l-ai prins niciodată cu canistra în spate? Presimţi că nevasta te înşală cu vecinul de la 5 şi nu vrei să te faci de ruşine în faţa şefului de scară? Fii-tu e cu capul în nori mereu şi tu bănuieşti că e aşa de la etnobotanice? Atunci SPY THE LIE: FOŞTI OFIŢERI CIA TE ÎNVAŢĂ CUM SĂ DETECTEZI ÎNŞELĂTORIILE e cartea pentru tine.
Scrisă de Phil, Michael şi Susan, 3 foşti ofiţeri CIA care au schimbat barca atunci când şi-au dat seama că postul de James Bond e acontat pe viaţă de Daniel Craig şi că salariul de la stat nu se compară cu cel de la privat, SPY THE LIE e o colecţie de sfaturi de bun simţ adunate într-o metodă de detectare a minciunilor. Premisa e simplă: dacă vrei să afli adevărul, iei vinovatul la întrebări până clachează şi recunoaşte. Aici cei trei autori vin în ajutor, sugerându-ne ce întrebări să folosim în diferitele situaţii cu care ne putem confruntă zilnic, de la interogarea suspecţilor de terorism până la a află dacă copilul şi-a făcut temele.
Şi pentru că unele minciuni se lasă cu greu descoperite, autorii mai adaugă o componentă la arsenalul nostru de tehnici de recunoaştere a mincinoşilor şi ne cer să fim atenţi şi chiar să ne uităm la vinovat. Se mişcă? E grav. Îşi atinge faţa? E grav. A strănutat? E probabil răcit.
Adunate toate aceste tehnici formează metodă PA - Priveşte şi Ascultă, metodă care transformă poligraful în piesă de muzeu şi pe fiecare dintre noi în Hercule Poirot. Cu toate că e o lectură pe alocuri insipidă, dictată şi de caracterul mai informativ al cărţii, SPY THE LIE e un bun prim pas pentru cei care vor să afle adevărul mai des. Tehnicile prezentate sunt simple şi uşor de înţeles. Informaţiile din carte se transpun uşor peste situaţiile reale. Metodă pare completă.
Funcţionează? Mă duc să-mi întreb prietenă pe unde a umblat aseară şi va spun...
Emil Romaş
-
Plusuri
Metodă uşor de aplicat în situaţiile de zi cu zi.
-
Minusuri
Majoritatea exemplelor din carte sunt nerelevante pentru români.
-
Recomandari
Celor care vor să treacă de la presimţire la certitudine.
Monique spune:
7 February 2016 | 6:44 pm
O idee buna pentru aniversarea unui prieten care e pasionat de astfel de carti. :)