bookblog.ro

Fața hâdă a Hollywood-ului

Scris de • 30 August 2017 • in categoria

Titlu: Ce a rămas din mine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 456
ISBN: 978-606-719-907-9
Cumpara cartea

Nimeni nu e perfect. Fiecare are secretele sale. Unele mai întunecate, altele mai mărunte, altele care-ți fac pur și simplu părul măciucă în cap. Iar oamenii puternici au de multe ori secrete de genul acesta. Kelly Lund era o adolescentă timidă și retrasă, săracă și cu o mamă singură, abuzivă și mult prea dominantă chiar și pentru anii optzeci ai secolului douăzeci, când se petrec mare parte din grozăviile imaginate de autoare. Sora geamănă a lui Kelly a luat într-o seară mașina mamei și s-a aruncat într-o râpă, sătulă de greutățile vieții. La școală colegii râd de Kelly pentru că nu le poate răspunde cu aceeași monedă. Dar, într-o zi, una dintre colegele bogate, care are toată lumea la picioare, prinde drag de introvertita Kelly și-o invită la o petrecere acasă la ea. Iar lumea începe să se schimbe. În rău, normal.

Căci tot ce urmează este un lung lanț de petreceri înecate în alcool, droguri și tutun, băieți slinoși și cu mâini agere, regizori libidinoși, părinți nepăsători la ce se întâmplă cu copiii lor, iar totul culminează cu o crimă. Crima care-o va face celebră pe Kelly Lund: uciderea lui John McFadden, regizor nominalizat la Oscar, pentru care lucrase, cu mult timp în urmă, și cascadorul Jimmy, tatăl lui Kelly. Dar asta-i o altă poveste. Una tristă, firește. Așadar, în mijlocul unei petreceri, Kelly vine ca prin transă și-l împușcă de trei ori pe McFadden, aparent fără motiv.

Și așa rămâne în continuare, chiar și la treizeci și cinci de ani după săvârșirea crimei: A meritat-o! Acesta e singurul răspuns al lui Kelly la întrebarea de ce l-a ucis pe John McFadden. După treizeci și cinci de ani Kelly este eliberată condiționat și se întoarce la soțul ei. Dar stați un pic, că și aici lucrurile sunt destul de complicate: prietena sa bogătașă din copilărie era nimeni alta decât Bellamy Marshall, fiica celebrului actor Sterling Marshall, care avea un mic frățior ce mai târziu se va îndrăgosti și căsători (în închisoare) cu ucigașa Kelly Lund.

Și așa ajungem și în zilele noastre, cu o Kelly la fel de enigmatică și de introvertită ca și în urmă cu treizeci și cinci de ani, ce întreține o relație platonică și liniștită cu fiul celebrului Sterling Marshall. Însă aparenta lor liniște este brusc curmată de veste morții lui Sterling Marshall. Împușcat de trei ori, exact la fel ca și celebrul regizor John McFadden. Iar Kelly este în capul listei de suspecți. Doar a mai ucis, nu? Și nu locuiește nici departe de casa lui Sterling Marshall. Și-i și place să facă lungi plimbări cu mașina pe timpul nopții. Și nici nu prea-l avea la inimă pe socru, care-i sugerase să facă avort în timp ce se afla în închisoare. Dar avea și el motivele sale.

Încurcare sunt ițele acestei povești. Încurcate, complicate și murdare. Sub aparenta strălucire a vieților starurilor de la Hollywood se ascund niște hăuri cumplite și întunecate, pe care chiar n-ai vrea să le cunoști. Unora le plac fetițele de doisprezece-treisprezece ani sau chiar mai mici, altora băiețeii, alții se îneacă-n baie cu propria vomă din cauza exceselor de alcool, droguri și medicamente, altora le place ca pe ascuns să defileze prin fața oglinzii îmbrăcați cu lenjerie intimă de damă, alții vor să chinuie suflete, alții vor să fie ei chinuți. Lista-i lungă și cuprinzătoare, iar povestea imaginată de Allison Gaylin ne permite să aruncăm un ochi în spatele cortinei.

Mie nu mi-a plăcut ce am găsit acolo. Bine, nu în sensul că povestea imaginată de autoare nu stă în picioare sau e scrisă prost. Mi-a plăcut din alte motive: cu toate că e întunecată și apăsătoare și pare absurd de murdară, ea pare extrem de verosimilă. Mi-a plăcut în ciuda faptului că este populată de o serie de personaje ridicol de palide și de șterse, exact tipul de antierou pe care nu ți l-ai imagina niciodată ca pe cineva care salvează un avion plin de pasageri luați ostatici de cine știe ce tip care-a luat-o razna sau ca pe o vedetă care ține lună de lună prima pagină a revistelor glam.

  • Plusuri

    Două crime absurde, două lumi perverse și murdare, chiar dacă sunt despărțite de peste trei decenii, o mână de protagoniști cu care nu vrei să te împrietenești nici în ruptul capului, dar de care te atașezi datorită felului în care autoarea Allison Gaylin a ales să îi portretizeze.

  • Minusuri

    Mult prea multă decrepitudine și murdărie într-o lume pe care totuși o credeam nițel mai altfel. Și prea multe droguri și alcool în rândul unor tineri de nici măcar optsprezece ani. Și părinți prea nepăsători. Dar asta-i cruda realitate.

  • Recomandari

    Fanilor unei povești polițiste scrise cu har, extrem de realiste și de crude.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro