bookblog.ro

Despre dragoni și comploturi imperiale

Scris de • 6 October 2014 • in categoria

Titlu: Tronul de Jad
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 464
ISBN: 978-606-579-722-2
Cumpara cartea

Cel de-al doilea volum al seriei Temeraire continuă aventurile fermecătorului dragon și al lui Laurence, căpitanul său. Deși mi-a plăcut mult și Tronul de Jad, trebuie să recunosc faptul că nu a reușit să mă încânte la fel de mult precum Dragonul Maiestății Sale (citește recenzia), deși îmi este greu să îmi dau seama de ce, ținând cont de faptul că analizând cartea, realizez că majoritatea aspectelor au fost foarte reușite.

Cumpără titlul în engleză

12
Temerile personajelor de la finalul primului volum al seriei scrise de Naomi Novik se dovedesc întemeiate, astfel că originea nobilă a lui Temeraire creează o situație tensionată între Anglia și China, odată ce s-a aflat unde a ajuns prețiosul ou dăruit francezilor de către chinezi. Astfel, refuzând să accepte despărțirea, Temeraire și Laurence se văd obligați să pornească într-o lungă călătorie spre China, în speranța că ajunși acolo vor reuși într-un fel sau altul să rămână împreună. Cam trei sferturi din carte este reprezentată de această călătorie, ceea ce nu e tocmai de mirare, având în vedere faptul că pe vremea aceea, un astfel de drum dura undeva între șase luni și un an. Aș fi nedreaptă să spun că a fost plictisitoare călătoria, mai ales că pe parcursul ei pericolele se adună atât din interior, cât și din exterior. Cele din interior sunt reprezentate de încercările delegației chineze de a-i despărți pe protagoniști, precum și de atacurile meschine asupra lui Laurence, dar și de rivalitățile care apar între marinari și echipajul aviatic, de opiniile politice ale liderilor acestora și de neînțelegerile care au loc între europeni și chinezi. Iar primejdiile din afară se manifestă sub formă unor atacuri ale unor nave franceze și a unor creaturi sălbatice care îi vor pune la încercare puterile lui Temeraire, singurul care ar avea o șansă de a salva ambarcațiunea.

În ultima parte a cărții, personajele ajung în China, iar de acolo lucrurile reușesc să se complice chiar mai mult, Laurence și Temeraire trezindu-se prinși într-un complot la cel mai înalt nivel.

Ceea ce m-a surprins și m-a făcut să citesc cu mari emoții volumul a fost faptul că relația dintre Temeraire și Laurence este pusă și ea la grea încercare. Ținând cont de cât de strânsă a fost aceasta în Dragonul Maiestății Sale, m-aș fi așteptat ca și în acest volum să continue în același stil. Însă autoarea a reușit să surprindă cu succes schimbările prin care trec protagoniștii și să creioneze într-o manieră admirabilă modul în care acestea influențează relația celor doi. Iar unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte este faptul că, la un moment dat, realizezi faptul că Temeraire ar putea fi de fapt mult mai fericit în China și habar nu ai ce îți dorești să aducă finalul cărții.

11

Asta are bineînțeles legătură și cu un alt lucru care m-a fermecat: modul în care a fost descrisă China. Este uimitor cât de inteligent sunt construite orașele și cât de remarcabil este sistemul de organizare, astfel încât traiul alături de dragoni devine cel mai natural lucru. Întâlnirile lui Temeraire cu alți dragoni nobili îi aduc acestuia o nouă viziune a vieții, mai ales că acum are ocazia să vadă de câte lucruri minunate ar fi privat alegând să se întoarcă în Anglia. Și cum setea de cunoaștere a dragonilor este deja bine-cunoscută, chiar ignorând orice alte argumente în favoarea acestei țări, educația de care aceștia au parte în China este unul dintre cele mai irezistibile lucruri pentru Temeraire. Iar Laurence este și el conștient de toate aceste lucruri și de cât de ridicol ar fi să îi ceară dragonului său un astfel de sacrificiu.

Talentul autoarei Naomi Novik în ceea ce privește crearea adrenalinei este indiscutabil. Am senzația că nu am mai citit niciodată într-o carte pentru publicul tânăr descrieri atât de captivante și realiste ale unor bătălii și războaie. E drept că se și întind pe câteva pagini, așadar scriitoarea își acordă spațiul necesar pentru asta, însă rezultatul este unul minunat.

Foto 1, Foto 2

  • Plusuri

    Descrieri impecabile ale luptelor, sinceritatea și obiectivitatea cu care este descrisă evoluția relației dintre Temeraire și Laurence și nenumăratele pasaje extrem de amuzante care se ivesc datorită inocenței aproape extreme a dragonului.

  • Minusuri

    Deși călătoria spre China a personajelor nu este deloc lipsită de primejdii și suspans, au fost câteva momente în care ajungeam să mă satur de asta. Iar odată ce protagoniștii pășesc pe țărmul oriental, lucrurile par să se desfășoare uneori pe repede-înainte. Cred că dacă romanul ar fi fost împărțit în două părți egale, ar fi fost mai echilibrat și abia atunci ar fi putut să se ridice peste nivelul primului volum.

  • Recomandari

    Celor care au citit primul volum al seriei Temeraire.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro