bookblog.ro

Cealaltă printre ceilalți

Scris de • 22 August 2016 • in categoria

Titlu: Amanta lui Freud
Autor: ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 315

Ți-am văzut dezamăgirea când el te ignoră. Trebuie să încerci să adopți măcar în parte filosofia mea când vine vorba despre Sigmund. Bucură-te de el când se poartă civilizat; nu-i da atenție când e bădăran. Ce altă alegere avem?

Pentru că am cumpărat-o dintr-o benzinărie ca pe o carte de citit pe drum, nu m-am gândit nicio clipă să iau în serios vreun detaliu al cărții. La final, însă, când am citit nota autoarelor am aflat că, deși ficțiune, ea este clădită pe baze reale. Karen Mack și Jennifer Kaufman au cercetat extensiv toate datele existente, fie ele speculații sau dovezi clare și au folosit toate informațiile găsite ca schelet pentru povestea de dragoste pe care au reînviat-o.

Mi-a plăcut Minna din prima clipă: curajoasă, principială, demnă, inteligentă. Când ajunge în casa surorii ei, Marta Freud, nu m-am îndoit că aceasta este o soluție temporară și că, în scurt timp, își va găsi o nouă slujbă sau poate chiar un soț. Nici ea nu se îndoiește de asta. Însă sora ei are de gospodărit o casă mare cu servitori, șase copii și un soț absent, iar Minna devine imediat indispensabilă. Dar ajutorul de care are nevoie sora ei nu este singurul motiv pentru care Minna hotărăște să rămână în acea casă. Sigmund Freud este primul bărbat după moartea logodnicului ei care îi oferă cadrul în care inteligența ei să se manifeste necenzurată, fără să fie văzută ca un pericol. Mintea ei ageră, observațiile incisive, firea nesupusă fac din ea o companie dezirabilă pentru doctorul aflat în plină ascensiune.

Sigmund Freud este un bărbat care se aprinde repede, consumă flacăra, după care găsește alt foc din care să se hrănească. Face asta cu subiectele pe care le studiază, cu prietenii și colaboratorii și face asta și cu femeile din viața lui. Când autoarele o prezintă pe Martha, m-am gândit că felul obosit și neîngrijit în care arată se datorează extenuării produse de către cei 6 copii, însă pe parcursul cărții am înțeles că și ea, la fel ca toți ceilalți, era consumată. Fusese plăcere și hrană pentru soțul ei, până când acesta s-a hrănit suficient ca să poată trece mai departe, către următoarea pasiune. Martha s-a dovedit a fi o femeie foarte echilibrată emoțional și nu s-a lăsat răpusă de acest detaliu, însă Minna s-a îndrăgostit de Sigmund cu toată ființa ei și a suferit profund pentru această dragoste care nu a părăsit-o până la finalul vieții ei. A iubit un om mare, genial și demn de admirație, un om care a schimbat lumea, însă un om egoist. În timp ce parcurgeam paginile, am înțeles că nici nu ar fi avut cum să nu se îndrăgostească de el, acest bărbat inteligent, sigur de el într-un mod de neclintit, șarmant, pasional. Și eu m-am îndrăgostit puțin de el. Până la urmă am trăit toată povestea împreună cu Minna, tot tumultul emoțional, fericirea, tristețea, furia, speranța, dezamăgirea, tot!

Amanta lui Freud este un roman foarte bine scris, surprinzând culoarea epocii și stilul de viață al oamenilor societății vieneze într-un tumultos sfârșit de secol nouăsprezece. Dar motivul pentru care nu i-am dat 5 stele este pentru că mi s-a părut că are un aer de contemporaneitate. Dacă nu mi s-ar fi vorbit în mod constant despre îmbrăcămintea incomodă, mi-ar fi fost foarte ușor să uit că acțiunea nu se petrece în zilele noastre. Iar acest aspect mi se pare că a afectat și desfășurarea acțiunii și construcția și credibilitatea personajelor. Însă, recunosc, nu m-a împiedicat să mă bucur de povestea care merită aflată.

  • Plusuri

    Firul liric curat și concret, veridicitatea comportamentelor și a evenimentelor.

  • Minusuri

    Stilul oarecum sterp al scriiturii.

  • Recomandari

    Celor cărora le plac poveștile cu personalități din istorie.

Categorie: | Autor: , | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Monique spune:

    Interesant! Ai surprins cateva adevaruri din viata lui Freud. Pare o carte foarte interesanta!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro