bookblog.ro

Bun venit în junglă!

Scris de • 24 January 2017 • in categoria

Titlu: Colți-Lungi: Uniunea triburilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 384
ISBN: 978-606-783-036-1
Cumpara cartea

Am auzit prima oară despre romanul lui Alex Cuc într-un articol despre noutățile ce urmau să apară la târgul de carte Gaudeamus și mi-a atras atenția o foarte scurtă descriere care îl prezenta ca fiind un fantasy plasat în misterioasele păduri amazoniene.

Sarah Reed, o jurnalistă din New York, pornește în căutarea unui subiect senzațional, care să-i asigure mult râvnitul Premiu Pulitzer și ajunge în apropierea legendarilor băștinași Jagudo, unii dintre ultimii vânători de capete de pe Amazon. Căpetenia tribului, enigmaticul Colți-Lungi, o ia sub aripa lui protectoare și îi arată o parte dintre secretele nebănuite pe care le ascunde jungla: zeități aflate în conflict, triburi sălbatice aflate în perfectă comuniune cu natura, monștri care cândva au fost oameni și tainele nemuririi, pentru că războinicul de legendă, Colți-Lungi însuși, a făcut umbră pământului pentru mai bine de 5 secole. În tot acest timp, jungla este amenințată de setea de putere a omului modern, iar războiul dintre triburile amazoniene și cotropitorii cu mașinării și arme stă să izbucnească în orice moment.

Amazon-rainforest-inside-of-kills

Probabil cel mai mare plus al cărții este stilul de scriere. Extrem de alert, cu descrieri foarte vizuale care parcă abia așteaptă să facă saltul de pe pagină pe micul sau marele ecran, doldora de momente încărcate de adrenalină sau suspans, pur și simplu nu te lasă să te plictisești. Mereu se întâmplă câte ceva care stârnește interesul, fie și numai puțin, și parcă te îmbie să mai citești un capitol, apoi încă unul și încă unul pentru a afla ce se înâmplă în continuare. Spre sfârșitul anului trecut m-am confruntat cu un episod neplăcut de reading slump, câteva săptămâni în care nicio carte nu îi mai părea interesantă, iar Colți-Lungi a fost una dintre lecturile care m-au ajutat să scap de această povară. Cartea se citește incredibil de ușor, iar acest lucru se datorează aproape exclusiv modului foarte natural în care au curs frazele, asemeni afluenților unui fluviu măreț precum Amazonul.

Celălalt motiv pentru care cartea mi s-a părut atât de antrenantă și entertaining au fost câteva personaje pe care le-am apreciat foarte mult. Primul pe listă este protagonistul, cel după care a fost numit romanul și căpetenia neînfricată a tribului Jagudo: Colți-Lungi. De la introducerea lui ușor violentă și până la secretele pe care i le împărtășește, treptat, fie lui Sarah, fie Grădinarului, stilul lui de luptă, înțelepciunea din spatele chipului de adolescent, faptul că este fan AC/DC și încrederea de nezdruncinat pe care o are în zeul poporului său, Dha`ba`ta, dar și în oameni, fie ei prieteni sau dușmani, cunoștințe ori străini, totul la Colți-Lungi mi s-a părut fascinant. Apoi ar mai fi Kurupuri, entitatea supranaturală despre care majoritatea băștinașilor nici măcar nu îndrăznesc să vorbească și principalul antagonist al romanului. Deși nu apare prea mult în poveste, fiind mai mult un agent al haosului care-și desfășoară activitatea fie din umbră, fie prin intermediul unor lachei, acele câteva momente în care-și face simțită prezența sunt de-a dreptul terifiante, pasaje care și-ar găsi cu ușurință locul într-un roman horror. Mi-au plăcut și Grădinarul și Paznicul, primul fiind în mod evident înțeleptul bătrând peste care dăm în mai toate romanele fantasy, iar cel din urmă jucând, poate fără voia lui, rolul bufonului – și nu o spun în sensul rău al cuvântului; Paznicul, prin replicile și acțiunile sale haioase a reușit să mai destrame din aura de seriozitate a romanului, lucru extrem de bine venit. Totuși, chiar dacă mi-a plăcut de ei destul de mult, trebuie să recunosc că nu au fost „folosiți” la adevăratul lor potențial.

Peruvian-Amazon-Rainforest-Expeditions-Villa-Review-33-1024x684

Mesajul cărții, dar mai ales finalul au fost niște oportunități ratate, în opinia mea. Deși intențiile au fost dintre cel mai bune, subiectul cărții, băștinașii cotropiți de răutatea „omului alb”, este unul mult prea des întâlnit în alte opere literare și nu numai, astfel încât mesajul pe care povestea încearcă să-l transmită, despre importanța conservării pădurilor tropicale și a naturii în general, își pierde din potență și pare doar să repete ceea ce nenumărați alții au spus înainte. Iar finalul... dezamăgitor e cel mai apropiat cuvânt decent pentru a-l descrie. Se putea mai mult, mult mai mult. Și, că tot am ajuns la capitolul dezamăgiri, trebuie neapărat să-i includ aici pe Sarah Reed și Luke cel Roșu, două dintre personajele centrale ale romanului, atât de clișeice și de prost conturate încât nu mi-a păsat absolut deloc de ei de-a lungul celor aproape 400 de pagini. Dacă unul dintre ei ar fi fost înghițit de pământ pe la jumătatea cărții zău că nu aș fi observat!

În loc de încheiere vă las un LINK către primele 20 de pagini ale romanului. Așa o să puteți decide singuri dacă povestea lui Colți-Lungi ar fi sau nu pe placul vostru. Dacă mă întrebați pe mine, eu spun să-i dați o șansă și să vă bucurați de un roman alert, foarte bine scris și structurat, cu un protagonist charismatic și un antagonist înfiorător.

 • Plusuri

  Stilul de scriere antrenant, majoritatea personajelor (în special Colți-Lungi și Kurupuri).

 • Minusuri

  Finalul dezamăgitor și mesajul ce ar putea părea obositor și repetitiv.

 • Recomandari

  Iubitorilor de fantasy și, de ce nu, ecologiștilor :D.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Elena Patratanu spune:

  La inceput a fost super faina,m-a prins in poveste…apoi pe parcurs au fost momente in care ma plictiseam,pierdeam firul si nu intelegeam pentru ce niste detalii inutile…finalul repetitiv intr-adevar.Eu i-am acordat 3 stelute.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro