bookblog.ro

Lumea de după

Scris de • 4 July 2011 • in categoria

Titlu: Britannia Road 22
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-973-724-352-2

Britannia Road 22 este o carte despre supraviețuitori, cei care, după ce-au trecut prin evenimente incredibile, trebuie să reintre în ritmul normal al vieții. Iar pentru ei, normalul în care sunt primiți are două fețe: pe de-o parte, este șansa lor să trăiască aproape la fel ca înainte, iar pe de altă parte, este o lume care nu înțelege nimic din traumele lor.

După cel de-al doilea război mondial și șase ani de despărțire, Janusz și Silvana se regăsesc în Marea Britanie. Fiecare aduce cu sine povara supraviețuirii, dar și speranțe într-o viață nouă, de vreme ce, spre deosebire de atîtea mii de oameni, ei au avut o a doua șansă. Povestea regăsirii acestui cuplu este extrem de întunecată și impovărătoare: eforturile lor de a fi mulțumiți în lumea de după război sunt zbateri dureroase, iar ceea ce i-a ajutat să supraviețuiască se dovedește inutil, dacă nu chiar un handicap, într-o lume fără pericole.

Timpul nu schimbă sufletele, spune Janusz, cam fără convingere, atunci cînd își reîntilnește soția, în care vede tot ce-a vrut să lase în urmă: sălbăticirea, urmele războiului de pe trup, trecerea timpului. Cînd își vede soția îmbătrînită și urîțită, Janusz trebuie să facă față realității: ei nu vor mai fi niciodată tineri, acasă în Polonia, îndrăgostiți și cu tot viitorul înainte. Cu tot optimismul lui disperat, n-o poate aduce înapoi pe femeia pe care-a iubit-o.

Soția cu care s-a întîlnit e o femeie ostilă, preocupată numai de fiul lor, Aurek, dedicată acestuia într-un mod greu de caracterizat. Legătura din mamă și fiul ei este irațională, amestec de dependență, obsesie și magie. E o relație trup la trup, din care lipsește rațiunea, e relația infantilă împinsă dincolo de termenul ei firesc din cauza condițiilor extreme: cei doi au trăit o perioadă în păduri, în timpul războiului. Amanda Hodgkinson construiește excelent această relație primitivă, reușind să redea atît dedicarea mamei, cît și ura copilului față de orice intrus, în cazul acesta, față de tată. De altfel, nu am putut să nu remarc cît de bine ilustrează autoarea triunghiul dragoste-ură-dependență din această familie prin apelul la scena primitivă: Cei doi soți se regăsesc după atîta timp într-o ipostază intimă și e ca și cum s-ar întîlni pentru prima oară, iar descoperirea lor erotică este întreruptă de Aurek, care năvălește să-și salveze mama. Aceasta rămîne să doarmă cu copilul, iar străinul, intrusul este dat afară din relația lor simbiotică.

„Inamicul” - după cum îl consideră Aurek- nu se lasă descurajat de acest bloc de sentimente la care nu are acces, ci persistă în a-și educa fiul și soția. Le predă engleza, muncește la casa și grădina lor pentru a le face cu adevărat englezești, se străduiește să-i integreze într-o viață obișnuită. Gîndirea lui pozitivă îi trage pe toți trei înainte, înspre normalitate. De multe ori, dedicarea lui face ca totul să pară o civilizare cu forța, soția și fiul lui fiind prinși între două lumi: nici în pădure nu se pot întoarce, nici în lumea obișnuită nu doresc să fie. Prins în construirea fericirii, așa cum o vede el, Janusz nu vede cum soția lui se îndrăgostește de altul, de exemplu. De altfel, puține sunt momentele din istoria lor din Anglia în care ei doi sunt cu adevărat în aceeași lume. Fiecare trăiește închis în amintirile sau năzuințele sale.

Amanda Hodgkinson alternează trecutul și prezentul pentru a construi firul epic al poveștii, schimbînd perspectiva între cei trei (sunt unele episoade povestite din perspectiva lui Aurek). Acest zigzag temporal oferă narațiunii mai multe fațete, deși din punctul meu de vedere întreruperile istoriilor individuale pentru a reveni la prezent fragmentează povestea.

Deși autoarea s-a documentat pentru acest roman, din spiritul lui lipsește ceva. Chiar dacă Amanda Hodgkinson construiește o poveste profundă și complicată, rămîne la suprafață. în special prin apelul la un autor tradițional, care știe totul despre personajele sale, dezvelindu-le în fraze seci și banale în loc să rămînă la subtilitatea și discreția de care dă dovadă în alte pasaje. Am avut momente în care m-am întrebat dacă nu e chiar obtuză la aspecte ale propriei creații literare, ca și cum subiectul însuși i-ar fi depășit înțelegerea. Și deși cred în continuare că există aspecte ale experienței umane pe care literatura genială le poate transmite, sunt unele care numai prin trăirea lor propriu-zisă pot fi cunoscute.

Vreau cartea Britannia Road 22

Strada Fictiunii Cartea face parte din noua colecţie a Editurii Allfa: Strada Ficţiunii. Titluri din aceeaşi colecţie:
Orasele invizibile, de Italo Calvino
Ma sinucid alta data, de Kerstin Gier
Dezghetul, de A.D. Miller
Sus, in aer, de Walter Kirn
Menajeria lui Jamrach, de Carole Birch
Cabalistul din Praga, de Marek Halter
Magazinul de sinucideri, de Jean Teulé
Fetele din Shanghai, de Lisa See
Ce-as fi eu fara tine? , de Guillaume Musso
Britain Road 22 , de Amanda Hodgkinson
Portretul unui barbat imatur, de Luis Landero
Nepovestitele trairi ale templierilor romani, de Adrian Voicu

 • Plusuri

  Romanul abordează cu delicatețe subiecte sensibile, aprofundează tema relației dintre mamă și copil într-o manieră interesantă.

 • Minusuri

  Insistența cu care autoarea vrea să facă cunoscută psihologia personajelor, cu sentințe despre ce simt și ce gîndesc ele la sfîrșitul fiecărui capitol.

 • Recomandari

  Recomand Britannia Road 22 pentru personajele și relațiile explorate în adîncime, pentru întîmplările incredibile, dar documentate, pentru ritmul bun al povestirii.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. cristian sirb spune:

  Ce te așteptai de la o poveste central-europeană spusă de o anglo-saxonă? Două lumi opuse, cu mari dificultăți de înțelegere reciprocă (vezi inclusiv reticența insulară GB de a intra în război). Teatrul de război și suferințe s-a desfășurat aici. Europenii continentali au văzut Răul conceput de părinții lui monstruoși, născându-se, crescând și cuprinzând toată întinderea. Britanicii – învârtind cu clinchet rece în ceai.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro