bookblog.ro

Atlasul norilor – cartea și filmul

Scris de • 25 March 2013 • in categoria

Titlu: Atlasul norilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 632
ISBN: 978-973-689-547-0
Cumpara cartea

În Atlasul norilor, David Mitchell ne spune șase povești, aparent fără o legătură între ele, din epoci și zone geografice diferite. Cartea are o structură de puzzle, cinci dintre povești fiind separate în două părți. Prima poveste fiind încheiată ultima, cea de-a doua penultima și tot așa, până la a șasea poveste care ne este prezentată în întregime, fără a fi împărțită. Poveștile păstrează însă o serie de elemente comune și ajung să se lege unele de altele, formând un „tot”, unitar și armonios. Încă de la publicare, romanul a dat naștere multor discuții, părerile cititorilor îndreptându-se spre diverse supoziții privind subiectul principal al romanului: de la condiția omului, până la reîncarnarea unui suflet de-a lungul timpului, prezența eternă a acelorași defecte și slabiciuni umane sau repetarea la nesfârșit a greșelilor omenirii. Însă, indiferent de modul în care fiecare cititor interpretează această lectură, este evident că natura umană și efectul de domino reprezintă punctele centrale pe care se construiesc toate poveștile ce formează Atlasul norilor.

Tonul romanului are un ritm ascendent, devenind tot mai intens pe măsură ce avansezi în lectură. Unul dintre aspectele remarcabile ale cărții este stilul diferit al poveștilor. Timpul și spațiul în care se desfășoară acțiunea fiecăreia dintre acestea nu reprezintă singurele lucruri care le separă și care îți oferă imagini distincte ale scenariilor. Limbajul utilizat este un factor la fel de important, iar abilitatea scriitorului de a diferenția astfel cele șase lumi este admirabilă. Totuși, limbajul atât de diferit devine într-o oarecare măsură un cuțit cu două tăișuri în cea de-a șasea poveste. Mi s-a părut foarte dificil de citit această parte, necesitând un grad de atenție sporit și devenind deodată o lectură aproape imposibil de parcurs în metrou sau într-un loc în care există câțiva factori perturbatori.

Cele șase istorisiri oferă o lectură completă, preferințele tuturor cititorilor fiind satisfăcute. Autorul trece prin genuri diferite, oferind pe rând publicului povești romantice, istorice, contemporane, de acțiune sau distopice. Pentru mine, povestirea lui Sonmi - clona din viitor, a reprezentat partea preferată a romanului. Însă delicioasă a fost și partea ce îl are in centrul atenției pe Timothy Cavendish. Poveștile favorite ale fiecărui cititor vor fi influențate de gusturile sale în materie de lectură. Toate părțile sunt la fel de bine realizate, iar plăcerea lecturii este menținută de la prima și până la la ultima pagină.

resized_Atlasul norilor - poster filmTitlu: Atlasul norilor
Anul aparitiei: 2012
Regia: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Durata: 176 min
Rating IMDB: 7.9/10

Ecranizarea romanului Atlasul norilor mi s-a părut a fi una dintre cele mai bune pelicule realizate după o carte. Cu o distribuție de excepție și o echipă de regizori și scenariști celebri în spate, filmul oferă o experiența minunată oricărui cinefil. Jocul actorilor in roluri multiple este exemplar, machiajul este realizat minunat, iar coloana sonoră completează totul cu succes.

Una dintre principalele diferențe față de carte este alternarea poveștilor. Scenele se întretaie, intrigile sunt prezentate alternativ, publicul descoperind astfel în același timp toate cele șase scenarii. Probabil o altă variantă de prezentare ar fi fost imposibilă, expunerea poveștilor pe rând, ca în carte, transformând pelicula într-una plictisitoare și neatractivă. Modul acesta de redare a acțiunii nu doar că oferă o imagine de ansamblu mai clară, ci păstrează și interesul crescut. În același timp însă, prezentarea secvențială poate zăpăci spectatorul care intră la film fără să aibă idee despre ce este vorba în acesta și se așteaptă la un film obișnuit.

În cele trei ore cât durează, filmul surprinde mai multe aspecte din carte decât te-ai aștepta. Scenele de acțiune sunt accentuate, tocmai pentru a crește suspansul și a menține viu interesul publicului. La fel ca în roman, fiecare poveste se distinge nu doar prin elementele ce țin de timp și spațiu ci și printr-o atmosferă diferită, prin stările pe care fiecare istorisire reușește să ți le inducă.

Atlasul norilor nu este un film care va fi digerat de fiecare spectator care îl va viziona. Scenele încep să capete sens abia de la un anumit punct, pelicula solicită un grad mai crescut de atenție pentru ca sensul ei să fie pătruns, nu oferă un scenariu clasic, nu păstrează o linie tipică și nu respectă aproape nici una din „rețetele” hollywoodiene de succes. Este genul de film care fie te lasă rece, fie te cucerește pentru totdeauna, oferindu-ți un prilej de meditație și analiză și devenind unul dintre acele filme pe care le revezi cu plăcere de mai multe ori.

Nu recomand totuși vizionarea peliculei fără a fi citit înainte romanul sau cel puțin câteva informații despre structura filmului și despre firele pe care le urmărește. Majoritatea celor care se declară dezamăgiți de peliculă fac parte din categoria spectatorilor ce au fost cuceriți doar de numele actorilor și nu au citit înainte nici măcar o prezentare, oricât de sumară, a scenariului.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 14 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. andrei spune:

      cartea este mai in detaliu scrisa si este mai usor pentru cititor sa observe firul actiunii

      raspunde

      • roxtao spune:

        Da, povestea per ansamblu este destul de greu de urmarit daca vezi filmul fara sa stii ceva dinainte despre el. Oricum, mi se pare o ecranizare foarte buna! De multe ori sunt dezamagita de film dupa ce citesc o carte, insa de data asta chiar mi-a placut.

        raspunde

    2. marielle spune:

      Daca am vazut filmul, imi recomanzi sa citesc si cartea? Te pup!

      raspunde

      • roxtao spune:

        Marielle, eu recomand aproape intotdeauna cartea! :D Deci nu stiu cat de obiectiva pot fi. Mi se pare ca oricat de bun ar fi filmul, este imposibil sa cuprinda toate aspectele si detaliile din carte. Plus ca mai mereu sunt si cateva lucruri care difera. Asa ca daca ti-a placut filmul, cred ca merita sa incerci si romanul.

        raspunde

    3. Andrei spune:

      Am vazut filmul, cartea nu am citit o din pacate, nu inca cel putin. Pot spune ca este un film foarte interesant daca crezi in reincarnare si chestii de genu. Eu il recomand !

      raspunde

      • roxtao spune:

        De acord, si mie mi s-a parut interesant filmul si mi-a placut ca a fost si foarte bine realizat, toate detaliile atent gandite, etc. Chiar nu prea ai ce sa ii reprosezi! Daca o sa citesti si cartea la un moment dat, poate revii cu pareri si despre ea :)

        raspunde

    4. Mihai spune:

      M-ati facut curios … o sa caut cartea sa o incerc … filmul e super ok daca esti atent si nu pierzi firul povestirilor … mai ales ca andrei spune ca e mai in detaliu si mai usor sa observi firul actiunii …

      raspunde

    5. roxtao spune:

      Mihai, merita sa o incerci. Intr-adevar, sunt mai multe detalii, ca in orice comparatie carte-film. Dar firul e mai usor de inteles pentru ca e construit asa: prima jumatate din povestea 1, apoi prima jumatate din povestea 2 si tot asa pana la povestea 6, care e redata in intregime. Apoi se continua cu a doua jumatate a povestii 5, a doua jumatate a povestii 4, etc. Deci capitolele nu se intretaie, scenele nu alterneaza, totul e clar si usor de urmarit. Din punctul meu de vedere, singurul dezavantaj e ca povestea 6 e foarte greu de urmarit din cauza limbajului. Asa ca pentru partea aceea a romanului trebuie sa te inarmezi cu rabdare si atentie.

      raspunde

    6. sergiu spune:

      “ Atlasul Norilor “ unul dintre cele mai fascinante filme care exista pe Terra. Privind sau citind opera aceasta sesizezi totalitatea problemelor omenirii. Incepind cu lacomia, egoismul, homosexualitatea, care in prezent se considera ceva murdar, dar nu e asa, aceasta este doar o parte din acel fenomen natural “ Dragostea“. Romanul ilustreaza in detalmente firea omeneasca, imperfectiunea umana si incapacitatea acestuia de a intelege unele lucruri. Dar totusi exista un fir de lumina in lumea aceasta neagra , ei sunt picatura in ocean, iar oceanul este format din o multime de picaturi.

      raspunde

    7. roxtao spune:

      Se vede ca ti-a placut cartea, Sergiu! De acord cu ce ai scris. Cred ca autorul a reusit sa sublinieze atat de bine toate lucrurile acestea si datorita faptului ca a scris romanul in forma aceasta de povestiri relativ separate, a avut o libertate mai mare astfel.

      raspunde

    8. Estera spune:

      filmul a fost foarte interesant,poate o sa citesc si cartea

      raspunde

    9. Filmul cu adevarat interesant a pus mai mult accent pe actiune, personajele sunt foarte aproape de cele din carte! In schimb cartea are mai mult mesaj filozofic, indeosebi in vorbele clonei din distopie si ale lui Adam Ewing din final. Distopia poate fi sau nu o profetie despre viitor, in functie de alegerile nostre, in special aceea de a fi sau nu nepasatori la suferinta, de fapt de a fi sau nu egoisti. Depinde de noi ce alegem! Un semnal de alarma pe care nu l-am sesizat in film care a batut mai mult spre ideea de reincarnare …

      raspunde

      • roxtao spune:

        Orice film va fi intr-o oarecare masura diferit de cartea pe care se bazeaza in primul rand pentru ca este imposibil sa concentrezi niste sute de pagini in doar 2-3 ore de film si in al doilea rand, pentru ca cei care creeaza ecranizarea acorda probabil o importanta diferita anumitor mesaje, scene, personaje, etc.
        In orice caz, mi se pare ca Atlasul norilor e unul dintre acele cazuri fericite in care ecranizarea chiar este la fel de buna ca si romanul care a inspirat-o.
        Si da, atat cartea cat si filmul sunt pline de mesaje, este alegerea noastra sa le culegem, sa le filtram, sa le aplicam in viata de zi cu zi si nu sa le dam uitarii a doua zi dupa ce am incheiat povestea.

        raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    • Angelus

    Copyright ©2011 Bookblog.ro