Amintirile unei peregrine
Scris de Razvan Timar • 9 February 2016 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Delia Oltea Rusu
Rating:
Editura: Herg Benet
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 218
ISBN: 978-606-8530-91-8
Înainte să citesc Sârme și portocali am căutat câteva recenzii pe blogosfera autohtonă, și de fiecare dată m-am „lovit” doar de păreri entuziaste. Așa că am luat cartea, cu speranța că voi avea parte de câteva ore relaxante înainte de perioada de chin cunoscută sub numele de sesiune și, spre marea mea încântare, autobiografia Deliei Oltea Rusu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor și mi-a insuflat o stare de bine și un optimism de scurtă durată pentru care-i sunt recunoscător.
Povestea din Sârme și portocali o să rezoneze extraordinar de mult cu toți cei plecați la muncă în străinătate, striviți de problemele și neajunsurile de zi cu zi din România. Naratoarea (și eroina cărții) trece printr-o serie de peripeții pe care unii le-ar considera tipice, plecând dintr-un sat din inima munților Făgăraș, lăsând în urmă puținul agonisit o viață întreagă, soțul și copiii, căutând un trai mai bun peste hotare. Acolo, însă, se lovește de nenumărate probleme: bariera lingvistică, faptul că e nouă și nu știe cu ce se mănâncă activitățile desfășurate de lucrătorii sezonieri, șederea clandestină într-o țară, munca la negru și câte și mai câte. Totuși, chiar dacă din această scurtă prezentare ar părea că povestea este una tristă, vă asigur că această autobiografie debordează de un umor fin, care cu siguranță va reuși să vă binedispună.
Cartea aceasta a fost o supriză deosebit de plăcută pentru mine, deoarece m-am temut că nu o să-mi placă tocmai din cauza recenziilor entuziaste de care pomeneam la început. De la o vreme am observat că gusturile mele în materie de cărți au început să evolueze în direcția opusă față de majoritatea cititorilor și să mă trezesc că fac parte din minoritatea căreia nu i-a plăcut o carte extrem de populară (cum ar fi Al cincilea val, de Rick Yancey) sau, dimpotrivă, căreia i-a plăcut la nebunie o carte pe care toată lumea pare să o urască (Vocea pumnalului, de Patrick Ness). Nici nu vă puteți imagina cât de bucuros am fost să descopăr că Sârme și portocali este fix acea carte minunată despre care vorbește toată lumea. Am citit-o cu zâmbetul pe buze, în puțin peste două zile, și am apreciat (aproape) fiecare întâmplare prin care trecea eroina. Am râs alături de ea, mi-a părut rău pentru nedreptățile care i s-au ivit în cale și mai că mi-a venit să urlu la cei care-i puneau bețe-n roate.
Mi-a plăcut în mod deosebit stilul în care a fost scrisă cartea și faptul că, oricât de mari ar fi fost nedreptățile care i s-au făcut sau cât de grele au fost unele momente, autoarea/naratoarea a reușit să facă haz de necaz în cel mai... românesc mod posibil. Situațiile mai puțin fericite nu lipsesc, dar ele sunt eclipsate de modul extrem de haios în care eroina cărții își dă seama cât de ironică poate fi soarta uneori și îi întoarce și celălalt obraz. Nu lipsesc remarcile sarcastice, dar și descrierile pline de recunoștință și fascinația unor locuri sau obiceiuri noi, ori a persoanelor cu suflet mare care au ajutat-o în lungul său voiaj în afara țării.
Sârme și portocali este o carte deosebită, pe care v-o recomand cu tot dragul. E relaxantă, ușor de citit, prezintă situații delicate într-o manieră unică și cred că, în scurt timp, o să devină cartea de suflet a românilor plecați la muncă peste hotare.
-
Plusuri
Stilul fără înflorituri, direct și foarte sensibil în care Delia Oltea Rusu și-a așternut viața pe hârtie, umorul de care a dat dovadă chiar și atunci când a rememorat cele mai neplăcute amintiri, lecțiile de viață.
-
Minusuri
Uneori, am avut impresia că întâmplările prea erau în favoarea eroinei, ceea ce a distrus puțin din farmecul acestei povești de viață.
-
Recomandari
Celor aflați în căutarea unei lecturi relaxante și îndeosebi persoanelor care au fost sau au pe cineva drag plecat la muncă în străinătate.