bookblog.ro

---

Sun Tzu – Strategii de marketing

Scris de • 27 November 2007 • in categoria Managm./Marketing

Autor: Gerald & Steven Michaelson
Rating: Sun Tzu - Strategii de marketing rating - recenzii carti

(ediţia în limba engleză)

Sun Tzu - Strategii de marketing - recenzie carti

Este clar ca avem de-a face cu o carte scoasa pe piata de niste oameni de marketing. Se pune accent pe titlu si coperta, elementele care in momentul de fata vand cel mai bine o carte, cel putin in Romania. Sun Tzu - Strategii de marketing e o carte cu o coperta buna, tipic americana, si un titlu destept care leaga un domeniu foarte vast insa destul de "la moda" (strategii de marketing) de un chinez care, la 2500 de ani dupa moarte, inca prinde la public.

Aceasta legatura dintre marketing si razboi a fost evidentiata in mai multe carti de specialitate si este cat se poate de justificata tinand cont de faptul ca multi termeni folositi in marketing au fost preluati din domeniul militar. Cateva exemple sunt: strategie, tactici sau logistica. Deci, teoretic, asocierea din titlul cartii nu surprinde.

Ceea ce surprinde insa este lipsa de coerenta a autorilor. Nu numai ca legatura dintre principiile clasice ale lui Sun Tzu si marketing sunt slab evidentiate dar chiar din cuprins ne putem da seama ca o parte dintre cele 12 principii esentiale anuntate pe coperta nu prea se leaga cu ceea ce inseamna marketingul.

Sigur, in fiecare dintre capitole se pot gasi urme de strategii de marketing insa pentru cei ce activeaza in domeniul asta informatiile sunt inutile iar continutul este mult prea diluat. Inca de la inceput autorii anunta ca vor pune accent pe "idei simple" dar care nu sunt suficient constientizate si, intr-adevar, exista pe acolo idei ce pot parea interesante. Din pacate, aceste idei nu sunt suficient dezvoltate si se pierd in marea de banalitati si truisme.

Poate ca Sun Tzu - Strategii de marketing s-a vrut a fi o carte pentru novici, pentru cei ce vor sa isi faca o idee in legatura cu marketingul. Insa nici macar asta nu le-a reusit autorilor fiindca, pe parcursul celor 250 de pagini reusesc de mult prea multe ori sa isi piarda focusul si derapeaza de multe ori abatandu-se de la subiect si dand sfaturi cum ar fi: incearca sa obtii rezultate extraordinare, lupta si descopera sau facand afirmatii "profunde" precum munca in echipa aduce castiguri.

Concluzie

O carte slaba, diluata, bine marketata, care probabil s-a vandut si se va mai vinde si in continuare destul de bine insa care, din punctul meu de vedere, nu merita nici macar jumatate de ora. Recomand, in schimb, cu caldura The Art of War a lui Sun Tzu, un veritabil manual de business si marketing.

Scrisa de Andrei Rosca

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Dan spune:

  Este suficient sa vezi titlul si realizezi ca trebuie sa fie o carte slaba, dar bine marketata. Un autor care are ceva de spus stie cum sa o spuna fara sa iti intre in ochi. Apropo de marketing, vezi “Blue ocean strategy”, care nu zbiara de pe taraba, dar aduce niste idei cu adevarat revolutionare in piata.

  raspunde

 2. Every weekend i used to visit this website, because i wish for enjoyment, since this this site conations genuinely pleasant funny data too.

  raspunde

 3. MadRider spune:

  Ma bucur sa citesc nu doar recenzii laudative la adresa cartilor. Il felicit pe autorul acestui review pentru franchetea cu care a expediat la maculatura aceasta carte. Titlul este cu siguranta catchy, dar ca in atatea alte cazuri, adesea in spatele unei firme luminoase nu se afla nimic.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro