bookblog.ro

---

New Media

Scris de • 12 November 2007 • in categoria Managm./Marketing

Autor: Dorina Gutu
Rating: New Media rating - recenzii carti

New Media - recenzie carti
Dorina Gutu e lector universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA iar cartea intitulata sugestiv New Media este, din cate stiu eu, cam prima carte aparuta la noi pe aceasta tema.

Ca sa fiu sincer, nu cred in sistemul educational din Romania. Nu am sa ma leg acum nici de politicienii care tot fac reforme, nici de banii care nu se aloca invatamantului. Incerc sa nu judec fiindca nu cred ca sunt in masura sa o fac. Am insa dreptul sa observ ce se intampla iar ceea ce vad sunt tineri care termina facultatile si habar n-au pe ce lume sunt. Mai mult decat atat, ceea ce mi se pare si mai trist, este ca vad si profesori care sunt total depasiti de subiectele pe care le predau. Stiu ca ar trebui sa evit o generalizare insa n-am s-o fac. Exista desigur si exceptii contrastante dar, ca de obicei, ele nu fac altceva decat sa confirme o regula.

Acesta e motivul pentru care am inceput sa citesc New Media asteptandu-ma sa ma lovesc de o carte proasta.

Am gresit

New Media e o lucrare documentata temeinic in care sunt citate ca surse foarte multe siteuri si, mai ales, blog-uri ceea ce, din punctul meu de vedere, da un plus de credibilitate cartii. In definitiv, ar fi fost si greu de crezut ca o carte despre new media, adica bloguri, podcasturi sau retele sociale (myspace, hi5, facebook), e scrisa fara a folosi internetul. Ca o paranteza, sa nu uitam ca exista carti din alte domenii (in general self-help) care sunt "scrise" cu copy-paste-uri de pe site-uri mari si, mai apoi, publicate si scoase pe piata sub numele unor edituri romanesti.

Scrisa ca un blog, cu tag-uri (etichete) si linkuri usor adaptate care trimit in subsolul paginii, cartii ii lipseste un singur element pentru a putea fi confundata cu un blog tiparit: ordinea invers-cronologica a capitolelor. Motivul este insa lesne de inteles: publicul vizat de carte nu e format din specialisti in internet iar cei carora termeni ca social networks, web 2.0 sau user generated content le suna ciudat ar fi fost in mod sigur debusolati de o carte ce incepe cu sfarsitul.

Cititi New Media chiar daca nu lucrati sau nu va tenteaza sa lucrati in industria online! Gasiti acolo date foarte interesante si puteti face cu usurinta comparatii revelatoare intre diferentele de perceptie a internetului ca mijloc (liber) de comunicare in state precum Franta, Japonia, Coreea si, mai ales, China.

Doua exemple scurte

Ca sa dau doar doua exemple din carte, japonezii vad blogging-ul mai degraba ca un loc in care sa isi consemneze gandurile decat un mod de a se face auziti ceea ce, pe de-o parte, e in perfecta conformitate cu mentalitatea lor conservatoare, traditionalista iar pe de alta parte ne releva a nu-stiu-cata-oara discrepanta dintre extraordinara lor deschidere catre noile tehnologii si inhibarea de care dau dovada atunci cand vine vorba de a isi adapta modul de gandire. In cazul de fata, incapacitatea de a vedea in blog mai mult decat un mod (valid, desigur) de a isi fixa niste idei.

Al doilea exemplu e faptul ca Blue House din Coreea de Sud (echivalentul Casei Albe din SUA) are un blog pe care oficialii guvernamenali scriu atat despre munca lor cat si despre viata privata. Coreea de Sud, da? Oare cand se va intampla asta si la noi? Cand vom reusi sa trecem de la a face copy-paste de comunicate de presa pe blog la urmatorul nivel? Cand ne vom maturiza?

Partea mai putin buna

Dorina Gutu a studiat destul de bine fenomenul New Media iar asta se vede. La fel de usor se vede insa, pe alocuri, si lipsa de experienta practica in domeniul blogging-ului si, in general, in ceea ce tine mai degraba de partea tehnica a acestor noi media. Am gasit in carte mai multe astfel de greseli tehnice incepand cu faptul ca blogroll-urile celorlalti au influenta asupra cotatiei in motoarelor de cautare (n-au!) si continuand cu afirmatia ca blogurile nu ar fi site-uri ci cu totul altceva (gresit! blogurile sunt site-uri web din punct de vedere al constructiei/arhitecturii insa au anumite particularitati).

Sa retinem totusi ca Dorina Gutu nu este programator si nici nu e implicata direct in industria online, nu din asta traieste, si sa trecem peste aceste mici erori.

Concluzie

Desi, asa cum am zis si mai sus, e vorba de o carte care se adreseaza mai degraba incepatorilor, New Media s-a dovedit o lectura placuta, bine structurata, concluziva pe alocuri, pe care mi-a facut placere sa o citesc chiar daca ma intalnisem si eu in ultimii ani cu mare parte din datele prezentate de Dorina Gutu.

Scrisa de Andrei Rosca

Later edit: se poate cumpara de aici.





Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. billy spune:

    ..”inhibarea de care dau dovada atunci cand vine vorba de a isi adapta modul de gandire.”
    E vorba de modul de gandire occidental? De ce ar vrea sau de ce ar trebui sa isi adapteze japonezii, orientalii in general, modul de gandire la modelul nostru? E mai bun?

    raspunde

  2. Andrei Rosca spune:

    nu, billy. Nu despre cel occidental e vorba. Nu era vorba de a se adapta in functie de altii ci in functie de schimbari.

    Lucrurile evolueaza, tehnologiile se schimba, societatea la fel, ba chiar si valorile se mai schimba. Nu trebuie sa fii occidental ca sa iti dai seama de asta.

    Iar japonezii mi se par din multe puncte de vedere ramasi in urma.

    raspunde

  3. Benjamine spune:

    Din pacate ttrebuie sa fiu total de acord cu parerea despre sistemul educational din Romania. Am absolvit acum cativa ani facultatea si daca nu as fi lucrat in facultate si mai ales daca nu as fi fost libera de prejudecata ‘ daca nu ai facultate nu poti sa faci nimica ‘ , as fi fost si eu printre cei care se aleg cu o diploma, patru ani de zile din viata risipiti aiurea si cu picioarele pe nisipuri miscatoare. ( poate exagerez putin, dar nu imi pot scoate din minte faptul ca cea care a fost sefa de promotie este acum vanzatoare intr-un supermarket, chiar daca a terminat cu 9,90, e destul de inteligenta, dar nu a lucrat niciodata si evident ca nu a fost in stare sa isi gaseasca ceva mai aproape de pregatirea ei de economist) Dar, asta e societatea la care fiecare din noi contribuie in vreun fel, iar daca asteptam sa ni se dea ceva doar pentru ca meritam nu o sa se faca nimica. Cat despre profesori…e mult de zis dar ma rezum la un singur lucru: profesoara care ne preda noua cursul de bursa de marfuri si valori a spus o chestie foarte adevarata din pacate ( in majoritatea cazurilor) ” cei care nu stiu sa faca ceva se apuca sa ii invete pe altii cum sa faca” – asta a propos de faptul ca ea nu jucase niciodata la bursa.
    Am deviat de la subiect prea mult.
    Foarte interesanta recenzia si faorte obiectiva avand in vedere parerea de dinainte de a citi cartea.
    Recenzia m-a convins sa imi caut cartea si sa o citesc.

    raspunde

  4. Andrei Rosca spune:

    Multumesc. Ma bucur ca ti-a placut si sper sa iti placa si cartea.

    raspunde

  5. Gigel spune:

    Superb articolul, poate se schimba ceva.

    raspunde

  6. Mihnea spune:

    Fotografia de pe coperta arata ca un club de internet dintr-un hotel de lux din Thailanda. Pernele triunghiulare, rogojinile din bambus si elementele decorative din incapare sunt specifice thailandeze! Andrei, ai putea intreba autoarea despre provenineta fotografiei?

    raspunde

  7. Andrei Rosca spune:

    Mihnea, ma indoiesc ca e “opera” Dorinei Gutu. Probabil ca editura a facut coperta. Ma interesez.

    raspunde

  8. Pingback: Ce am mai citit… si merita « hmm… vedem mai incolo!

  9. Pingback: Conversaţii libere | bookblog.ro

  10. Pingback: Linkedin - reteaua ta profesionala online « Paul Florea

  11. Pingback: New Media | Uni Ego

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro