bookblog.ro

---

Aikido Management

Scris de • 10 February 2007 • in categoria Managm./Marketing

Autor: Radu S. Cureteanu
Rating: Radu S. Cureteanu - Aikido Management rating - recenzii carti

Radu S. Cureteanu - Aikido Management - recenziePe standurile librăriilor din Arad, dar şi din întreaga ţară, abundă cărţi despre management şi marketing, multe dintre ele având titluri exotice, cu referiri la concepte şi mari meştri asiatici. La Editura Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad a apărut în anul 2006 o astfel de carte, scrisă de Radu S. Cureteanu, intitulată Aikido Management.

Radu Cureteanu, momentan aflat la specializare în Canada, scrie din cunoştinţă de cauză. Autorul, doctor în economie şi lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Unviersităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, deţine centura neagra - 1 dan Aikido Aikikai. Prin combinarea acestor două pasiuni s-a născut ideea de a oferi cititorului o alternativă celebrei fraze "Marketing înseamnă război", ideea materializată în volumul Aikido Management.

Aikido este o veche artă marţială japoneză, întemeiată de Morihei Ueshiba (1883-1963), care incorporează numeroase elemente de filozofie şi înţelepciune ce pot fi aplicate în formularea strategiei şi gândirii manageriale moderne. Scopul acestei lucrări este exact acela de a oferi oamenilor de afaceri, dar şi publicului larg, o startegie managerială bazată pe aplicarea principiilor de Aikido în managementul general şi startegic.

Cartea este structurată în trei capitole, denumite sugestiv "AI", "KI" şi "DO". Titlurile alese pentru capitole nu sunt întâmplătoare, ele reflectând esenţa teoriilor propuse şi prezentate în amănunţime de către Radu Cureteanu. Cuvântul ai se traduce prin "armonie", iar în cadrul cărţii Aikido Management, se referă la echilbrul dintre mediul extern şi resursele unei companii, dintre strategia şi implementarea acesteia în sânul unei organizaţii. Ki este "forţa interioară" care identifică şi stimulează forţele interne din cadrul unei companii, precum şi spiritul organizaţiei, reprezentat de importantul factor uman. Do este "calea, drumul" care ar trebui ales de către managerii companiilor care doresc să se lase călăuziţi de princiipiile Aikido în examinarea direcţiilor pe care organizaţia va funcţiona.

În Aikido Management, Radu Cureteanu reuşeşte să se desprindă de tradiţionalele surse din Orientul Îndepărtat, reprezentate de lucrările lui Sun-Tsu, Myamoto Musashi, Confucius ş.a., prin prisma cărora managementul, afacerile şi marketingul sunt de obicei prezentate. Autorul ne oferă o nouă metodă de a avea succes în afaceri, dar nu prin anihilare competitorilor, ci prin neutralizarea şi controlarea atacului acestora. Aceste noi idei sunt în concordanţă cu conceptul Căii Armoniei profesate de Aikido, prin care există o continuă unitate între spirit (misiunea companiei), minte (strategia companiei) şi corp (organizaţia în sine).

Aikido Management, de Radu Cureteanu, este o carte de management scrisă din punctul de vedere al unui cadru didactic şi practicant de aikido. Din acest motiv, Aikido Management reprezintă o lectură utilă atât celor aflaţi în domeniul afacerilor, cât şi studenţilor de la ştiinţe economice şi iubitorilor de arte marţiale.

O recenzie de: Mihnea Voicu Şimăndan

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Popescu spune:

  Deosebita carte! Am reusit sa fac rost de ea si sa o citesc! Exceptional! Feliciatari autorului pentru o asa idee!

  raspunde

 2. Mihnea spune:

  Asteptam cu nerabdare volumul 2!

  raspunde

 3. a@round spune:

  Interesanta idea de a combina cele doua domenii. Pacat ca nu se gaseste in librarii, cred ca ar fi avut succes.

  raspunde

 4. Pingback: Interviu cu Radu Cureteanu, autorul cartii „Aikido Management” : Basic Marketing

 5. Pingback: “Totul este in mintea ta!” - Interviu cu Radu Cureteanu, autorul cartii „Aikido Management” | Drept la ţintă

 6. Cristi Creanga spune:

  Am incercat sa intru pe site-ul dat de mvs, dar se pare ca dresa nu mai exista. As dori sa gasesc si eu un exemplar din cartea domnului Radu S. Cureteanu, Aikido Management.
  Ma poate ajuta cineva?

  raspunde

 7. Pingback: Citate din cărți despre Japonia

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro