bookblog.ro

---

Arta de a asculta eficient

Scris de • 11 January 2010 • in categoria Dezvoltare Personala

Ascultarea este o abilitate. În timp, bunii ascultători au întâietate în afaceri şi interacţionează mai uşor în relaţiile personale.

A asculta eficient duce la înţelegere. Înţelegerea aprofundează conexiunile cu alţii, şi crează încredere şi respect. Cei care nu asculta vor rămâne ignoranţi in faţa propriilor deficienţe şi vor rata oportunităţi.

Ascultarea activă este dificilă, ea ne cere să ne concentrăm asupra nevoilor şi gândurilor altora în loc de noi înşine. Ascultare activă necesită, de asemenea, văzul şi imaginaţia, nu doar auzul. Este important să-l priveşti în ochi pe cel care-ţi vorbeşte. Este excelent dacă reuşeşti să vezi cu ochii minţii ceea ce ţi se povesteşte.

Pentru a asculta în mod eficient:
Nu încerca să judeci în timp ce cineva-ţi vorbeşte. Caută să înţelegi, nu să judeci.

Evitaţi sa fiţi defensivi. Ego-ul de multe ori se simte atacat fără motiv. Dacă sunteţi axaţi pe defensivă, înseamnă că nu ascultaţi bine.

Trimite indicii non-verbale pentru a arăta ca eşti atent. Aprobaţi din cap. Înclinaţi-vă uşor către interlocutor. Mimica feţei trebuie să exprime interes faţă de ceea ce vi se comunică. Menţineţi permanent contactul cu ochii.

Observă-ţi atent interlocutorul. Fiţi atent la limbajul non-verbal cum ar fi expresii ale feţei, gesturi şi alte mişcări.

Puneţi întrebări. Nu vă fie frică de ridicol. Într-un final trebuie să înţelegeţi şi nu să vă protejaţi imaginea.

Stai prezent. Nu sări înainte. Evitaţi să vă gândiţi la ceea ce doriţi să spuneţi în timp ce cealaltă persoană vorbeşte în continuare.

Fiţi atenţi la ceea ce nu se spune. Fiţi pe aceeaşi lungime de undă cu cel ce vă vorbeşte. Căutaţi înţelesuri mai adânci, ascunse.

Ascultarea este, de asemenea, o arta. Ascultarea eficientă necesită empatie. Empatia este abilitatea de a înţelege şi împărtăşi sentimentele altei persoane. Deşi în mod normal personalitatea noastră de tip business tinde să îndepărteze emoţiile şi sentimentele, acestea totuşi există şi ne influenţează acţiunile şi mai ales deciziile. Emoţiile deseori intervin în logica luării deciziei, dacă nu ştim să ne controlăm sentimentele.

Dacă empatia vă lipseşte, trebuie să cultivaţi cel puţin compasiunea şi vă daţi seama că o fiinţă umană vă vorbeşte. Platon a spus: "Fii înţelegător, pentru fiecare om pe care-l cunoşti se dă o luptă grea." Dacă nu aţi făcut nimic altceva, dar aţi păstrat doar acest gând în minte, veţi observa o schimbare în perspectiva şi capacitatea dumneavoastră de a relaţiona şi a-i înţelege pe ceilalţi.

Emanuel Răuţă





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: Bookblog si dezvoltarea personala

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro