5 noutăți literare pentru bagajul de vacanță
Scris de bookblog.ro • 12 July 2016 • in categoria Altele
În planurile de vacanță ce le-ai făcut pentru vara asta trebuie să-ți alegi cu grijă însoțitorii de drum: cărțile potrivite pentru locurile potrivite. Companionii care vor fi alături de tine la drumurile lungi sau în momentele liniștite. Noi avem cinci propuneri de noutăți pentru tine, alese pentru gusturi cât mai diverse, de la fantasy la romance. Tu ce carte ai în bagajul de vacanță?
Arta de a cere de Amanda Palmer (Ed. Vellant)
Dacă ar fi să iau o carte peste tot după mine vara asta, atunci această carte ar fi Arta de a cere sau cum am învățat să nu-mi mai fac griji și să-i las pe ceilalți să mă ajute. Volumul semnat de Amanda Palmer, artist indie și muzicianul care a avut cea mai de succes campanie pe Kickstarter pentru un album, este un roller-coaster de trăiri, amintiri și povești despre asumarea sindromului impostorului și identității creative. Să vă mai spun că între timp s-a căsătorit cu Neil Gaiman și că povestea lor este frumoasă prin ciudățenia completă a amândurora?
Scriitura plină de vervă, modul în care se raportează la viață, atitudini artistice și filantropie, accentul pe oameni și relațiile dintre ei fac din Arta de a cere o lectură pe care nu o poți lăsa din mână. Pentru mine a fost o mică descoperire-revelație, atât Amanda Palmer și muzica ei punk macabră, cât și talentul de povestitor și modul în care și-a expus devenirea, cu multă sinceritate, cu vulnerabilitate asumată și cu foarte multă căldură. Dacă o citiți, o să înțelegeți de ce spun asta.
Banda celor șase ciori de Leigh Bardugo (Ed. Trei)
Ce ar fi vara fără un roman young adult? Dacă mai e și fantasy, ai combinația ideală. Cu siguranță ați auzit de trilogia Grisha a lui Leigh Bardugo (dacă nu ați și citit-o). Un tărâm de poveste inspirat de minunile Rusiei, personaje fermecătoare, acțiune trepidantă și un sistem de magie unic? Vă sună cunoscut? Ei bine, dacă v-au plăcut Regatul umbrelor, Regatul furtunilor și Regatul luminilor, Banda celor șase ciori este următoarea carte pe care trebuie să o bifați pe lista. Dacă nu v-au plăcut/nu ați apucat încă să le citiți... tot trebuie bifată. Atât e de bună!
Imaginați-vă personaje complexe precum cele din celebra serie Cântec de gheață și foc (și *aproape*la fel de numeroase), fiecare ascunzând secrete pe care autoarea le dezvăluie treptat, prin intermediul călătoriilor în trecut, și fiecare urmărindu-și propriile interese într-o lume crudă și mizeră; o misiune periculoasă din care nu se știe câți vor scăpa cu viață; momente în care acțiunea și suspansul ating cote inimaginabile și un deznodământ genial, care promite o continuare pe măsura acestui prim volum. Banda celor șase ciori e perfectă pentru un sejur prelungit la mare și cu siguranță vă va ține de urât în timp ce vă bronzați sub soarele arzător :D
Cât mai aproape de tine de Vlad Roman (Ed. Univers)
Un ihtiolog îi scrie unei prietene amnezice o scrisoare prin care să-i explice momentele esențiale din trecutul ei recent. Printre momentele ei, strecoară și multe dintre momentele lui - clipe în care se gândește la pești, face scufundări, își amintește de oameni pe care i-a iubit foarte mult și care au murit, de discuțiile bulversante cu ei.
Mereu în apropierea mării, personajele lui Vlad Roman sunt influențate, în luarea deciziilor, de câte un miros, o culoare, un sunet al valurilor sau o emoție nelămurită. Închiriază câte o casă pe malul mării, se alintă, se arată generoase sau pline de capricii, în funcție de satisfacțiile zilei. Scrisoarea cea lungă se lasă furată de reflexiile soarelui în apă: amintirile sunt, de fiecare dată, amestecate cu inventivitatea involuntară a povestitorului. Nu rămâne clar de unde vin și ce vor personajele, dincolo de puțină tandrețe, dar nu căutam neapărat o asemenea claritate.
Cartea clanului din Baltimore de Joël Dicker (Ed. Trei)
Personajul romanului Adevărul despre cazul Harry Quebert revine într-o nouă poveste enigmatcă și plină de răsturnări de situație. Marcus Goldman ne poartă de această dată într-o dramă de familie, o enigmă ce alternează între prezent și anii '80, totul pentru o acțiune care te face să nu vrei să lași cartea din mână.
Este un volum care va face ca drumurile lungi către destinația de vacanță să zboare pe nesimțite în timp ce ești afundat în paginile cărții. Dacă te distrează să faci pe detectivul printre planuri narative și personaje, în decoruri cât mai diverse, acesta este romanul potrivit pentru tine.
Zbor în jurul soarelui de Paula McLain (Ed. Humanitas Fiction)
O carte perfectă pentru vacanță, despre o femeie pionier și o fire dezlănțuită. O cunoaștem pe Beryl Markham, prima femeie care a traversat Atlanticul în zbor, asistăm la copilăria ei în Kenya și la tinerețea în care nu se poate încadra în normele sociale impuse, ca apoi să o urmărim în tragicul triunghi amoros ce a urmat.
Fără patetisme inutile și cu un optimism debordant, roamnul ne arată o femeie de acțiune, un spirit neîmblânzit care a rămas un exemplu peste epoci.
Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
La fix! Tocmai faceam list cu ce sa pun in bagaje. Cred ca voi ramane la Arta de a cere. Da bine si pe plaja.
-
Am citit deja, in concediu :
Donul linistit – Sholohov – minunata
Cariera malefica – Galbraith ( JK Rawling) – a 3 a carte din seria Cormoran Spike – senzationala
Umbra vintului – Zafon – minunata
Copilul 44 – interesanta
Domnii Golovliov – buna
Central Park – Musso – am citit o de curiozitate, nu mi a placut deloc , extrem de usoara, clisee multe, copiat niste lucruri din filmul Shutter IslandAcum m am apucat de Arhipelagul gulag – Alexandr Soljenitin – excelenta
-
Deja am inceput sa citesc “Zbor în jurul soarelui” si chiar imi place!
Zina spune:
12 July 2016 | 11:50 am
Încă nu mi-am făcut o listă, dar când o voi face sigur mă voi inspira și de aici. Mulțumesc!